На Тернопільщині триває збір пропозицій від бізнесу

Поділитися

Це відбувається з допомогою спеціальних скриньок, розміщених у центрах обслуговування платників податків при податкових інспекціях та в інших людних місцях. Унікальну можливість безпосередньо вплинути на процес удосконалення податкового законодавства представники бізнесу і громадськості Тернопільщини можуть, скориставшись Інтернетом. Для цього на веб-порталі ДПС України створено окремий банер «Пропозиції до Програми лібералізації державної податкової політики».

Для того, щоб почути думку громади, податківці організували засідання «круглого столу», де сторони – бізнес та влада – обговорювали шляхи покращення ведення бізнесу в Україні. «Такі зустрічі, особливо у віддалених невеличких містах, дають нагоду нам, податківцям, почути з перших уст про проблеми та труднощі бізнесу, – зазначив в. о. голови ДПС у Тернопільській області Олександр Конончук, який особисто побував на таких комунікаційних сесіях у Ланівцях та Борщові. – У жвавій дискусії підприємці висловили своє бачення тієї чи іншої норми Податкового кодексу, озвучили пропозиції щодо поліпшення нині діючого податкового законодавства».

Нещодавно відбулося розширене засідання Громадської ради при ДПС у Тернопільській області, на яке запросили також науковців, експертів, журналістів, представників інститутів громадянського суспільства, що не увійшли до складу дорадчого органу. Учасники засідання ґрунтовно підійшли до обговорення кожної пропозиції, що надійшли від інститутів громадянського суспільства. Подекуди навіть спалахувала наукова суперечка щодо спірних питань чи нововведень Податкового кодексу. Прозвучало чимало слушних пропозицій.

Варто зазначити, що кількість надісланих ідей щодо вдосконалення податкового законодавства, налічує майже 150. Для того, аби систематизувати надані громадськістю пропозиції та надіслати їх до ДПС України, при податковій службі області створено спільну робочу групу.

Як зазначає в. о. голови ДПС у Тернопільській області Олександр Конончук, який очолив цю робочу групу, більшість пропозицій є актуальними, слушними і такими, що ляжуть в основу програми лібералізації податкової політики. Скажімо, бізнес Тернопільщини пропонує сплату податку на доходи фізичних осіб здійснювати за територіальним принципом.

Окремі пропозиції торкнулися проведення перевірок, зокрема з метою прискорення процедури припинення підприємницької діяльності пропонується встановити для здійснення документальної позапланової перевірки двомісячний строк з моменту надходження заяви платника або повідомлення від держреєстратора; право на проведення документальної планової перевірки платника податків надавати лише у випадку, коли йому не пізніше ніж за 10 календарних днів до дня проведення зазначеної перевірки вручено під розписку або надіслано рекомендованим листом з повідомленням про вручення копію наказу про проведення документальної планової перевірки та письмове повідомлення із зазначенням дати початку такої перевірки. Також запропоновано прописати у Податковому кодексі норму щодо ведення на підприємствах, установах і організаціях усіх форм власності (а також їх структурних підрозділах) журналів відвідування підприємств представниками контролюючих органів з обов’язковим зазначенням у цих журналах строків та мети відвідування, посади і прізвища представника, який обов’язково ставить свій підпис у цьому журналі. Відмова представника контролюючого органу від підпису в журналі є підставою для недопущення його до проведення перевірки.

Відділ взаємодії із ЗМІ та громадськістю

ДПС у Тернопільській області

Вирощування лісів на Тернопільщині у пріоритеті

Як Партія Регіонів “кинула” своїх працівників – лист заступника голови виборчої комісії