Вирощування лісів на Тернопільщині у пріоритеті

Поділитися

Нещодавно ми побували в Суразькому лісництві, яке є одним із десяти лісництв, що входять до держпідприємства «Кременецьке лісове господарство». Працівники лісництва на чолі з лісничим Степаном Ладаном сумлінно виконують всі поставлені перед ними завдання – опікуються й охороняють ліси, вирощують високоякісні лісові культури. Крім того, на території Суразького лісництва є лісовий заказник державного значення – Суразька дача, у лісовому фонді якої зосереджено унікальні корінні насадження. Це високопродуктивні стійкі дубово-ясенево-модринові деревостани. Переважаючими ж породами є дуб звичайний та сосна звичайна.

На території лісництва є гарно доглянутий розсадник декоративних порід, у якому зосереджено різноманітні хвойні й листяні декоративні насадження. Працівники лісництва планують наступного року збільшити кількість декоративних порід.

2012 рік для працівників Суразького лісництва став визначним ще й тим, що цьогоріч здано лісову дорогу, яку експлуатують уже більше двох місяців, тож вона успішно пройшла контрольний тест на випробування. Наразі побудовано 2 кілометри добротного лісового полотна. Зупинятися ж на цьому лісівники не збираються і наступного року планують продовжити будівництво цієї дороги. В перспективі ж вона сполучатиме два села Кутянки та Андрушівку. Тож лісова дорога є не лише виробничою, а й соціальною, адже утричі скоротить шлях від одного населеного пункту до іншого.

Помічник лісничого Суразького лісництва Віталій Кушнірук: Наше лісництво розташоване в північно-східній частині Тернопільської області і займає площу 4889 гектарів. Складається із п’яти урочищ, одним із найважливіших і найбільших з яких є лісовий заказник державного значення – Суразька дача загальною площею 3863 гектари.

Працівники Суразького лісництва вирощують лісові культури, проводять рубки догляду в лісах. Річний обсяг рубок становить 8-9 тис кубометрів деревини. Головне користування проводиться у невеликих кількостях – на 1,5-2-3 гектарах за межами Суразької дачі, при якому заготовляється 3-4 тис. кубометрів деревини. Дана деревина вивозиться на нижній склад Кременецького лісгоспу, а також реалізується безпосередньо споживачам із території лісництва.

На зрубаних площах головного користування, хоча їх небагато, але бувають і суцільні санітарні рубки і відновні, насадження яких потребують даних рубок, де знизилась повнота насаджень, де насадження втратили своє призначення – на даних ділянках створюємо одразу ж на другий рік лісові культури головною породою дуба звичайного. Схема створення лісових культур досить різна. Вводимо і супутні породи. В залежності від лісосіки, якщо при наявності достатнього природного поновлення садиться тільки головна порода при розміщенні її 4 х 1, 4 х 0,7, а там, де природне поновлення в достатній кількості, практикуємо відновлення лісосік природним поновленням сосни звичайної, оскільки для неї у нас сприятливі умови. Інколи нам навіть доводиться боротися з сосною, на ділянці коли посаджено інші лісові культури. Тому останні роки ми практикуємо таке, оскільки рубаємо вузькосічні лісосіки (50 метрів), там є досить гарне поновлення сосни, яке не потребує ніякого втручання людини. Природа все створює сама.

Дубові насадження Суразького лісництва слугують еталонами

Помічник лісничого Суразького лісництва Віталій Кушнірук: На території Суразького лісництва маємо постійний розсадник, який знаходиться безпосередньо біля контори лісництва. Загальна площа розсадника 2 гектари, корисна площа – 1,4 га. У корисну площу розсадника входить посівне відділення – 0,4 га, шкільне відділення – 0,95 га. Також маємо невеличке парникове господарство, де ми проводимо черенкування декоративних порід – 0,05 га. Для власних потреб і частково для потреб інших лісництв вирощуємо переважно, оскільки і садимо, так і вирощуємо дуб звичайний. Насіння порід збираємо зі своїх насаджень, оскільки маємо непогані і дубові насадження, які слугують еталонами. Також маємо постійну лісонасіннєву плантацію дуба звичайного, з якої заготовляємо також насіння і висіваємо у своєму розсаднику. Сосну звичайну та ялину також заготовляємо в лісництві. В якості супутніх порід вирощуємо породи клена, ясена, який висіваємо на розсаднику і вводимо при потребі сіянці у дубові насадження. З декоративних порід, зокрема, зачеренкували 8 тисяч різних порід – самшит вічнозелений, ялівець козацький, привезли також ялівець колоновидний. У наступному році плануємо розширювати різновиди декоративних порід.

Марія Сабан,

прес-секретар Тернопільського облуправління ЛМГ

День донора крові

На Тернопільщині триває збір пропозицій від бізнесу