На Тернопільщині вибори народних депутатів України пройшли в рамках чинного законодавства, – прокуратура

Поділитися

На території Тернопільської області виборчі перегони та безпосередньо день виборів кандидатів у народні депутати України пройшли спокійно та без серйозних порушень. Про це свідчать результати відповідних перевірок, проведених правоохоронцями, які фіксували, здебільшого, поодинокі та «дрібні» правопорушення, що не мали масового та системного характеру, а, відтак, не вплинули на волевиявлення виборців.

Прокурор області Геннадій Мовчан відзначив, що правоохоронцям області вдалось забезпечити прозорість та відкритість виборчого процесу. Саме завдяки скоординованим діям працівників правоохоронних органів, виборці безперешкодно проголосували на п’яти одномандатних виборчих округах області. У виборах прийняли участь 570 455 громадян з 854 455, внесених до списку виборців.

Упродовж виборчого процесу суди прийняли 44 рішення про включення виборців у списки для голосування та надали один дозвіл голосувати за закордонним паспортом. Усі судові рішенні було виконано, тож виборці змогли безперешкодно здійснити своє волевиявлення.

Працівники міліції забезпечили дотримання правопорядку на всіх одномандатних виборчих округах області. Без порушень відбувалися також підрахунок голосів, складання протоколів та направлення виборчої документації до окружних виборчих комісій.

Прокуратура вчасно реагувала на всі скарги, заяви та повідомлення, які надходили від кандидатів у народні депутати, членів виборчих комісій та виборців.

Загалом, з 30-го липня цього року до органів прокуратури області надійшло 39 скарг про порушення виборчого законодавства. Звернення стосувалися, як правило, питань передвиборчої агітації та утворення складу дільничних виборчих комісій. 35-ть розглянутих звернень були направлені за належністю до органів внутрішніх справ  та окружних виборчих комісій.

Водночас, до міліції у цей період надійшло 45 заяв і повідомлень про можливі порушення виборчого законодавства та 83-и інформації про такі порушення. В основному, йшлося про незначні порушення під час утворення виборчих округів, формування виборчих комісій та проведення передвиборної агітації.

За результатами проведених перевірок, працівники міліції склали 16-ть адміністративних протоколів, з них вісім – за порушення обмежень щодо ведення передвиборної агітації, які перебувають на розгляді в судах.

Правоохоронці також скерували на розгляд суду сім протоколів, складених щодо порушників виборчого законодавства за виготовлення або розповсюдження ними друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж та інформацію про осіб, відповідальних за випуск.

На даний час судами винесено рішення по шести матеріалах. На кожного правопорушника накладено адміністративне стягнення у вигляді штрафу.

Варто відзначити, що у день виборів не обійшлося й без поодиноких дрібних порушень, які не вплинули на загальний результат волевиявлення громадян, оскільки, на них відразу ж реагували правоохоронці.

Так, на Теребовлянщині працівники міліції вчасно зупинили місцевого жителя, який, перебуваючи у нетверезому стані, намагався винести за межі виборчої дільниці бюлетень. Чоловік стверджував, що виборчий документ він планував знищити.

На правопорушника склали адміністративний протокол та притягнули до відповідальності.

Другий випадок трапився у Тернопільському районі. На одній із виборчих дільниць правоохоронці виявили у кабіні для голосування авторучку з чорнилом, що зникало через деякий час після написання.

«Загалом, на Тернопільщині вибори пройшли спокійно та в рамках чинного законодавства як під час виборчого процесу так і після його завершення» – підсумував прокурор області Геннадій Мовчан, повідомили “Про все” у  прес-службі прокуратури Тернопільської області

12 тисяч скарг написали водії на даїшників (відео)

На Зборівщині стартувала кампанія ”Пам’ятай про великі дні наших визвольних змагань!”