При Тернопільській духовній семінарії стартувала Школа християнського аніматора

Поділитися

27 жовтня відбулася перша формаційна зустріч у рамках нового молодіжного проекту “Школа християнського аніматора” (ШХА), яка почала діяти на теренах Тернопільсько-Зборівської архиєпархії. Волонтери, а їх зібралося близько 80, прибули з різних парафій УГКЦ Тернопільщини та слухали лекції семінариста Романа Демуша, керівника програми та відповідального за дитячо-юнацький табір “Веселі канікули з Богом”.

За словами Романа Демуша, ця ініціатива започаткована в рамках творення Єдиного молодіжного простору УГКЦ, ідею якого підтримав Синод Єпископів УГКЦ. На безкоштовні формаційні курси, що відбуватимуться кожної останньої суботи місяця, запрошуються духовенство та миряни віком від 16 років, які хочуть працювати з молоддю.

На початку зустрічі з привітальним словом до молоді звернувся заступник голови Комісії у справах молоді о. Олег Харишин. Священик подякував аніматорам, які цього літа долучилися до масштабних акцій “Веселі канікули з Богом”, що проходили у Тернопільсько-Зборівській архиєпархії, та передав вітання від Владики Василя (Семенюка) та голови Молодіжної комісії о. Ореста Павліського.

“Ми хочемо підготувати аніматорів для роботи з дітьми та молоддю під час літніх таборів, а також для катехитизації в парафіях протягом року, – каже брат Роман. – Це передусім покращить рівень і якість душпастирської опіки молоді”. За його словами, основою для Школи християнського аніматора стала “запобіжна система виховання” св. Івана Боско, відомого італійського душпастиря, який відзначався особливим вмінням працювати з дітьми вулиці. На зустрічі присутні слухали інтерактивні лекції про явище аніматорства, “запобіжну систему виховання” та основи ігрології. Відтак відбулася практична частина, під час якої аніматори практикували проведення різноманітних ігор для молоді та дітей.

Програма передбачає підготовку аніматорів у кількох рівнях відповідно до їх досвіду і вміння з особливим акцентом на християнській моралі. “Ми прагнемо виховати добрих християн і чесних громадян, наближаючи їх до зустрічі з Христом, внаслідок якої вони навчаться виявляти Божу любов, ділячись своїм вмінням і даруючи себе іншим”, – додає семінарист.

Програма ШХА складається з розділу Live – щомісячні формаційні зустрічі, на яких аніматори практично будуть вивчати та вдосконалювати методи та вміння в роботі з дітьми та молоддю – та розділу Оn-line – дистанційна програма навчання з використанням інтернет-ресурсів для підтримання сталого контакту із учасниками проекту та задавання їм практичних завдань.

Повідомив Роман Демуш

 

Довідка

Аніматори – це молоді хлопці та дівчата, які добровільно хочуть нести справжню радість життя усім своїм меншим друзям та ровесникам. Присвячують свій вільний час для інших, організовуючи ігри, вечори, гуртки, спортивні змагання та катехизацію, молитву й інші заходи на основі здорової християнської етики. Несуть таким чином усім Добру Новину, що Господь нас безмежно любить і що кожна людина покликана реалізувати в повноті своє життя. Своїм життям дають свідчення віри в Господа Бога, що жити з Богом, належати до Христової Церкви – це далеко не означає бути сумними і виконувати лише приписи й закони, а, навпаки, бути радісними, крокуючи справжньою дорогою життя разом з іншими приятелями.

З початку року співробітники міліції Тернопільщини за незаконне зберігання вилучили 38 одиниць вогнепальної зброї, понад дві тисячі боєприпасів та майже три з половиною кілограми вибухівки

Архиєпископ Василій Семенюк рукоположив трьох священиків