Що буде з гривнею по відношенню до долара?

Поділитися

Тернополяни, як і всі українці, сьогодні з острахом поглядають на курс обміну валют. Люди знають, що початок економічної кризи починається з росту курсу валюти.

У 2011 році українське суспільство обурено сприйняло нововведення Нацбанку — так звану «паспортизацію» обмінних операцій. Сьогодні ж населення України жваво обговорює питання курсу гривні. Ще у вересні 2012 року Нацбанк заявляв, що немає жодних підстав ні для девальвації, ні для ревальвації гривні. Проте у листопаді вартість долару на українському міжбанківському ринку зросла до 8,33 грн. А в НБУ заявили, що «поступове підвищення гнучкості курсу національної валюти неминуче», — повідомляє часопис «Тиждень».

Директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин переконаний, що Національному банку України на сьогодні не вистачає публічності. «Національному банку бракує публічності, пояснення свої дій, чіткого представлення своїх інструментів, намірів та заходів», — зазначив знавець.

Як приклад він навів США. «Коли в минулому році виникли негаразди в США, то голова Федеральної резервної системи США щотижня виступав із поясненням політики ФРС. При цьому він не просто казав не турбуватися, а розповідав, пояснював, яка має бути політика, чому така політика, які цілі та її позитивні та слабкі сторони. І якщо хтось не розумів, то після цих виступів уже кваліфіковані фахівці роз’яснювали політику ФРС ще докладніше», — розповів пан Юрчишин.

«Це мало дуже чіткі оздоровчі наслідки для економіки. Якщо ж слова одні, а насправді відбувається інше, то це, на жаль, зменшує віру у спроможність Національного банку проводити таку політику, яка була б зрозумілою, раціональною та прийнятною для населення», — підсумував економіст.

Джерело

Зростання цін на харчі: тернополяни з острахом очікують економічного армагедону

За яку платню тернопільські секретарки готові займатися сексом з начальником?