У селі Будилів презентували книгу Світлани Лісовської “Джерело духовного зростання”

Поділитися

21 жовтня у с. Будилів Козлівського деканату Тернопільсько-Зборівської архиєпархії відбулася презентація книги Світлани Лісовської “Джерело духовного зростання”. Книга розповідає про історичне минуле та сучасне парафії св. Параскеви села Будилів. У праці вміщено світлини та архівні документи про історію парафії, цікаві факти з минулого та сьогодення, подано біографічні відомості про парохів, які служили і нині опікуються парафією св. Параскеви.

Ініціював написання книги настоятель храму о. Василь Баглей. За його словами, видання стане у пригоді жителям Будилова, вихідцям з цього села, а також усім, хто цікавиться історією рідного краю. “Книга є спробою на прикладі однієї парафії і одного села показати, яким величним і цікавим є наше минуле, який багатогранний і дивовижний культурний пласт містять віки, що належать історії”.

Отець Василь Баглей каже, що “видання книги – суспільно значимий та історико-краєзнавчий проект. Адже історія даної парафії повертає нас у далеке 15 століття, архівні довідки, документи, церковні печатки, віднайдені під час реставраційних робіт у 2010 році, датовані ХVІ століттям, у метрикальних книгах парафії зберігаються підписи Львівського митрополита Сильвестра Сембрантовича (1897 р.) та єпископа, генерального вікарія Львівської архієпархії Никити Будки (1936 р.), які вони зробили під час офіційних візитацій парафії св. Параскеви”. Священик зазначає, що в архівах парафії зберігаються листи митрополита Андрея Шептицького до тодішнього пароха о. Романа Дякона, з якого можна довідатися про те, що митрополит висилає 500 золотих для завершення будівництва храму у Будилові. Збереглася також велика кількість документів 40-60-х років ХХ століття, з яких можемо дізнатися про цікаві факти з життя парафіяльної громади Будилова.

 

прес-служба архиєпархії

 

Довідка

Ключові відомості про парафію 

З архівних документів довідуємося, що крім церкви в Будилові був костел, побудований добродієм Тернопольским у 1855 році, зруйнований 1984 році. У ньому був чудовий орган і там співав хор. У костелі відбувалися Богослужіння, які відвідували не тільки поляки, але й українці.

В Будилові у час служіння на парафії о. Юрія Чубатого було створено «Братство Тверезості». За його старанням було закуплено протипожежну помпу й з відставних військових утворено першу пожежну сторожу, яка згодом стала основою товариства «Січ». 1896 р. він заснував читальню «Просвіти», організував у селі осередок протипожежного товариства «Дністер» з осідком у Львові, на противагу польському товариству «Фльоріянка».

Архітектура храму також унікальна. Він збудований у формі ротонди, яку мали давньогрецькі толоси, деякі давньоримські храми (Пантеон). У Тернопільській області такий храм єдиний.

На території храму збереглися до наших днів хрести, датовані ХVІ- ХVІІ століттям: на честь скасування панщини 1848 року, на місці поховання отця Івана Погорецького 1787 р.

У 2010 році, при демонтажі старого престолу віднайшли справжні скарби: золочену монстранцію, три хрести, фігури Христа та Богородиці, капсулу з прізвищами жертводавців і будівничих храму. Заховав атрибути колишній парох о. Роман Дякон, щоб зберегти їх від знищення радянською владою.

Під час ремонту церковного господарського приміщення було знайдено образ «Ісус Христос у вишиванці». Унікальність його полягає в тому, що Ісус зображений у вишиванці червоно-чорних кольорів – кольорів прапора УПА. Образ «Христос у вишиванці» хронологічно відноситься до 30-х років ХХ століття, вони створювалися для піднесення національної свідомості, патріотизму і віри в незнищенність УГКЦ. Та, нажаль, подібні образи не збереглися до сьогодні, адже тримати їх в оселях було надто небезпечно. Тому ця знахідка є дуже цінною і неповторною.

14 листопада 2010 року владика Василій Семенюк, єпарх Тернопільсько-Зборівський освятив престіл у храмі. Він також є унікальним. Виготовлений з чотирьох порід дерева, на кутах вирізьблені реформатори Святої Літургії: Яків, Брат Господній, Іван Злотоустий, Василій Великий, Папа Григорій Двоєслов. А на чотирьох стінках престолу зображені євангелисти Марко, Матей, Лука та Іван.

15 листопада 2011 року на подвір’ї храму освячено скульптурну композицію на честь Пресвятої Богородиці та блаженного Івана Павла ІІ: монументальну споруду Папи Римського, який стоїть у стіп Пресвятої Богородиці. Ця скульптурна композиція є першим пам’ятником блаженному Івану Павлу ІІ на території Тернопільсько-Зборівської єпархії.

“Майдан Моніторинг: Вибори-2012”: порушення на виборах мали системний характер, але чи вплинуло це на результат – мають вирішувати суд, спостерігачі і суспільство

Нарешті стало відомо, чому архиєпископ Нестор та о.Зінкевич “розправились” з архиєпископом Іовом