У Тернополі позбутися катаракти можна всього за 10 хвилин

Поділитися

Кожній людині хоча б раз на рік необхідно проходити обстеження очей. Після проведення комплексу діагностичних маніпуляцій пацієнту потрібна консультація лікаря-офтальмолога, який проведе аналіз отриманих результатів, встановить повний діагноз та розпише відповідне лікування органа зору. Сучасне нове обладнання відіграє важливу роль у діагностичному процесі, але професійна консультація офтальмолога – однозначно, вирішальну. Лише висококваліфікований лікар побачить проблему комплексно, підбере правильне лікування  із прогнозованим результатом.

Не дивлячись на те, що наші очі мають розмір лише 24 мм, існує велике різноманіття офтальмологічної патології. Сьогодні поговоримо про найпоширеніші хірургічні захворювання очей – катаракту та глаукому.

Катаракта – це втрата прозорості кришталика (оптичної лінзи, розташованої всередині ока), тобто його часткове або повне помутніння. Внаслідок зміни біохімічного складу кришталика, порушення його живлення він стає твердим та непрозорим, і світло неспроможне вільно потрапляти на сітківку. Катаракта розвивається поступово, і гострота зору знижується ще більше. Катаракта завжди супроводжується зниженням гостроти зору. Інколи з’являється нечіткість, роздвоєність зображення, надмірна чутливість до світла. При появі катаракти   окуляри не допомагають. В області зіниць іноді змінюється колір і стає жовтуватим чи білим. У людей похилого віку початкова катаракта має важливу ознаку – розвиток короткозорості.

За найменшої підозри на катаракту ми рекомендуємо обов’язково звернутись до лікаря-офтальмолога. Фахівці Поліклініки Медікус проведуть повне офтальмологічне обстеження, поставлять діагноз та запропонують необхідне лікування.

Буває медикаментозне (консервативне) та хірургічне лікування катаракти. Для медикаментозного застосовують засоби, що поліпшують живлення кришталика. Проте консервативне лікування катаракти не сприяє просвітлінню вже помутнілої кришталикової речовини, у зв’язку з чим воно показане тільки при початкових стадіях захворювання  і спрямоване на попередження прогресування помутніння у кришталику.

Головний і практично єдиний метод лікування катаракти – хірургічний.  Сьогодні операцію можна виконати на будь-якій стадії захворювання, не чекаючи остаточного «дозрівання катаракти», коли людина майже повністю втратить зір.  Сучасні методи передбачають заміну мутного кришталика на штучний без розрізу ока.  Одним із найбезпечніших і майже нетравматичних методів хірургічного лікування катаракти, який проводиться у Клініці мікрохірургії ока Медікус, є факоемульсифікація. Катаракта видаляється через невеликий (2,5-3 мм) прокол. Після цього  імплантують штучний кришталик у вигляді гнучкої лінзи. Операція триває кілька хвилин (5-10). При цьому методі швів не накладають і ділянка проколу загоюється вже через день після операції.  Перевагою факоемульсифікації є також короткий післяопераційний період без тривалих обмежень у фізичних та зорових навантаженнях.

У наступному випуску ми продовжимо тему найпоширеніших захворювань очей. Одним з них є глаукома – хронічне захворювання очей, при якому зазвичай підвищується внутрішньоочний тиск і пошкоджується зоровий нерв. Саме про симптоми, причини виникнення та методи лікування Ви зможете дізнатися у наступному номері.

При найменших підозрах на недугу очей звертайтесь до фахівців. Лікарі-офтальмологи Поліклініки Медікус проведуть необхідне обстеження, нададуть вам вичерпну інформацію про діагностоване захворювання, призначать відповідне лікування та рекомендації.

Бажаємо вам бачити світ у всіх його барвах.

Матеріал підготувала дитячий лікар-офтальмолог Поліклініки Медікус Оксана Хомишин

Тернополянка Ліля Мусіхіна б’є на сполох щодо ліцензування українських народних пісень, вишиванок і навіть народних ліків!

При глаукомі втрата зору безповоротна. Не пропустіть перших симптомів