Чи може адвокат у Тернополі бути підприємцем?

Поділитися

Відповідно до статті 42 Конституції України кожен має право на підприємницьку діяльність, не заборонену законом. Також закон може передбачати обмеження у здісненні підприємницької діяльності. Так, законом «Про нотаріат» встановлено, що нотаріус не може займатися підприємницькою діяльністю. У законі «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» немає заборони займатися адвокатською діяльністю фізичній особі, яка зареєстрована як фізична особа – підприємець.

Відповідно до пп.6.9 п.6 Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерство фінансів України від 09.12.2011 р. №1588, взяття на облік фізичних осіб, які не є підприємцями та здійснюють незалежну професійну діяльність здійснюється за місцем постійного проживання у порядку, встановленому для фізичних осіб – підприємців.

Якщо ж фізична особа зареєстрована як підприємець та при цьому здійснює незалежну професійну діяльність, вона обліковується в органах ДПС як фізична особа – підприємець.

Отже фізичні особи, які не є суб’єктами підприємницької діяльності та здійснюють незалежне професійну діяльність можуть зареєструватися підприємцями за відсутності обмежень на зайняття підприємницькою діяльністю, встановлених законом.

Богдан Івасик,

начальник управління інформатизації та обліку платників податків

ДПС у Тернопільській області

Найперспективнійший нардеп від Тернопільщини: хто він? (відео)

Податківці Тернопільщини виконали розпис місцевих рад на 104,9%