«Градусно-тютюнових» порушників оштрафували майже на мільйон гривень

Поділитися

З початку 2012 року податківці області виявили 18 фактів продажу алкогольних напоїв та тютюнових виробів неповнолітнім. Про це повідомив голова Державної податкової служби у Тернопільській області Олександр Вітрук. Окрім штрафів (згідно із чинним законодавством за це передбачено штраф у розмірі 6,8 тис. грн.), за байдужість до здоров’я підлітків і недотримання відповідних законодавчих обмежень підприємцям анульовано 22 ліцензії на право здійснення роздрібної торгівлі алкоголем та цигарками.

Загалом в результаті проведених 184 фактичних перевірок суб’єктів господарювання, що здійснюють діяльність на ринку підакцизних товарів, працівники Регіонального управління Департаменту контролю за виробництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів ДПС України у Тернопільській області виявили 205 порушень вимог чинного законодавства.

Зокрема, встановлено, окрім фактів продажу неповнолітнім спиртного та цигарок, ще й:

– 40 фактів зберігання (реалізації) алкогольних напоїв та тютюнових виробів без марок акцизного податку;

– 2 факти роздрібної торгівлі через РРО, який не внесений у ліцензію;

– 26 фактів торгівлі алкогольним напоями за цінами, нижчими від встановлених мінімальних оптово-відпускних або роздрібних цін;

– 37 фактів торгівлі тютюновими виробами за цінами, вищими від максимальних роздрібних цін;

– 8 фактів зберігання алкогольних напоїв та тютюнових виробів в місцях, не внесених до Єдиного реєстру;

-11 фактів необладнання спеціально відведених для куріння місць та нерозміщення наочної інформації, передбаченої ст.152 Закону України від 19.12.1995 р. №481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів»;

– 32 факти реалізації алкогольних напоїв та тютюнових виробів без наявності ліцензії;

– 31 факт зберігання (реалізації) алкогольних напоїв та тютюнових виробів з підробленими марками акцизного податку.

За матеріалами перевірок вилучено алкогольних напоїв на суму 368,3 тис. грн. До порушників податкового законодавства застосовано 933 тис. грн. фінансових санкцій.

Крім цього, призупинено термін дії 139 ліцензій на право здійснення роздрібної торгівлі алкогольними напоями та 82 – на право здійснення роздрібної торгівлі тютюновими виробними.

Анульовано 239 ліцензій на право здійснення роздрібної торгівлі алкогольними напоями та 175 – на право торгувати цигарками.

Варто зазначити, що планується і надалі посилювати відповідальність суб’єктів господарювання за алкогольний та тютюновий фальсифікат. Нещодавно Верховна Рада у другому читанні прийняла законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо перегляду ставок деяких податків і зборів» під № 10687. У документі йдеться про те, що за виробництво, зберігання, транспортування, реалізацію фальсифікованих алкогольних напоїв та тютюнових виробів, алкогольних напоїв та тютюнових виробів без марок акцизного податку встановленого зразка або з підробленими марками акцизного податку передбачено застосування фінансових санкцій у вигляді штрафів у розмірі 200 відсотків вартості товару, але не менше 8500 гривень. Раніше за таке порушення штрафували у розмірі 100 відсотків вартості товару, але не менше 1700 гривень.

ДПС у Тернопільській області

Коли погода вносить корективи!

На Тернопільщині зареєстровано понад 72 тис. платників податків