Історію тернопільського футболу представили в тернопільському архіві

Поділитися

Історію тернопільського футболу від її зародження і до сьогодні вперше представили шанувальникам. Офіційно цей вид спорту «прийшов» у наш регіон на початку минулого століття, гра була популярною серед місцевої молоді й раніше.
Юрій Гумен, директор Державного архіву в Тернопільській області: «1909 рік — це був етап такого початку організації футбольного життя Тернопільщини. Загалом футбол в нашому регіоні був ще занесений як теперішня гра мільйонів — в прямому і переносному змісті слова — ще наприкінці ХІХ ст. І власне, з цього періоду в Тернополі при молодіжних, учнівських товариствах, виникають перші секції гри, як тоді називали, «копаний м’яч».
Серед експонатів виставки — надбання тренерів, гравців, а головне — вболівальників тернопільського футболу, адже саме вони для першої такої експозиції віддали все, що важко збирали протягом багатьох років.
Микола Проців, краєзнавець, співорганізатор виставки «Футбольне Тернопілля»: «Відколи я себе пам’ятаю, я пам’ятаю себе, що я завжди ходив на футбол. Були такі моменти, що треба було пролізти через пліт без квиточка. Були, коли я вже мав якісь там перепустки, коли судив футбол у Львові студентом. Але завше цікавився його не тільки з точки зору як глядач подивитися, а якоїсь статистики. Колись я мав такий намір зібрати найбільше книг по футболу. В моїй колекції є дуже багато, починаючи від 1949 р. і по нинішній день я намагаюся весь радянський Союз, що видавав, зібрати по футболу і всю незалежну Україну», повідомляє телеканал ІНТБ

На Тернопільщині зареєстровано понад 72 тис. платників податків

Міняю граб на дуба