Міняю граб на дуба

Поділитися

Нечесні підприємці, які купують деревину з метою її перепродажу, не допускатимуться до додаткових торгів і заноситимуться в «чорний список»

Аукціон ресурсів І кварталу 2013 року, яке провела Товарна біржа «Тернопільська агропромислова біржа» 5 грудня ц.р., не зовсім виправдав сподівання продавців – держпідприємств, підпорядкованих Тернопільському управлінню лісового та мисливського господарства.

Причина – бажання викупити якомога більше найціннішої деревини на Тернопільщині – пиловника дуба та перевищення пропозиції над попитом на пиловник граба. Крім того, мало розкупили пиловника сосни, зовсім – клена та липи (ці деревні породи чомусь зовсім не зацікавили покупців). Не дуже користувалася попитом на грудневому аукціоні і модрина.

Загалом же картина вимальовується непогана, адже пиловник дуба розкупили повністю – усі 51 лот (990 куб. м). До 100-відсоткової відмітки трішки не дотягнув і пиловник бука. Так із заявлених 46 лотів викуплено 40 лотів (1835 кубометрів). Пиловник ясена теж користувався попитом – 20 лотів викупили з 23 або ж 355 кубометрів із 385.

Такою ж популярністю на Тернопіллі, як і пиловник дуба, користується фансировина для стругання цієї ж породи (дуба), усі лоти якої розійшлися з миттєвою швидкістю. Непогано купували і фансировину букову та ясеневу.

Загалом же викуплено 3875 кубометрів деревини, що у відсотках становить 50,48%.

Радує те, що на біржових аукціонних торгах з’явився постійний покупець граба, який не може поки що, напевно, через недостатню потужність виробництва викуповувати значну кількість кубометрів грабового пиловника. Це приватне підприємство «Квін-Майстер» з Хмельницької області. Якщо на минулих аукціонних торгах наприкінці серпня представник цього підприємства купив 140 кубометрів граба, то на грудневому аукціоні – 180 кубометрів. Сподіватимемося на те, що наступного року з’являться ряд підприємств з переробки цієї деревної породи.

Найбільше ж деревини купили ТОВ «Солід-Україна» з Івано-Франківська (пиловник бук І,ІІ, ІІІ сортів – 530 куб. м), ПП «Віконт» зі Львівщини (пиловник бук ІІІ сорт), ПП «ГалантАвто» м. Львів (пиловник бук ІІ, ІІІ сорт – 300 куб. м), а також вище згаданий ПП «Квін-Майстер» з Хмельниччини (пиловник граб ІІ, ІІІ сорт – 180 куб. м).

Всього ж в аукціонних торгах взяли участь 47 деревообробних підприємств. Були тут представники з Івано-Франківщини, Львівщини, Хмельниччини, Вінничини, Волині, Житомирщини, Рівненщини, Закарпатчини, м. Києва, а також місцеві підприємства з обласного центру та районів

Іще я побачила одну неприємну тенденцію – заявляючи про один обсяг деревини, яку підприємці готові придбати на аукціоні, деякі з них купують значно менше. Для тих, хто не в курсі, як проходять аукціонні торги, поясню: кожен лот формується заздалегідь, в залежності від наявної сировини, яка буде заготовлена в І кварталі 2013 року. І якщо ти не заявив про придбання цього лота, а заявлені покупці не беруть участь у його придбанні, а ти маєш бажання його виграти, ти не можеш цього зробити, згідно з правилами аукціону.

От, наприклад, на грудневому аукціоні одне з підприємств-переробників заявило про те, що готове купити 720 кубометрів деревини, а викупило менше третини від заявленого обсягу, інше заявило про бажання викупити 657 кубометрів деревини і не придбало жодного.

Коментар стосовно цього я вирішила взяти у заступника начальника Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства Олега Яремка.

Олегу Павловичу, на вашу думку, чи є якісь засоби впливу на покупців? Адже якщо ти заявив про те, що хочеш купити таку кількість продукту, то купуй її повністю або ж дай змогу купити її іншому. Чи не спрацьовує тут не дуже приємне для пересічного українця прислів’я: «І сам не гам…»?!?

Однозначно ми боротимемося з такими випадками нечесності серед покупців. Детально проаналізувавши результати проведеного аукціону ресурсів І кварталу 2013 року, ми зробили однозначні висновки. Так, ті підприємства, які зробили заявку на для придбання лотів, були присутні в залі і не брали участі в торгах протягом І кварталу 2013 року на додаткові торги не допускатимуться.

Це ж саме стосується суб’єктів підприємницької діяльності, які купують лісопродукцію на аукціоні з метою подальшого її перепродажу тим підприємствам, які дійсно займаються її переробкою і не можуть через горе-підприємців придбати деревину для подальшого її виробництва.

 

Марія Сабан, прес-служба Тернопільського облуправління ЛМГ

Історію тернопільського футболу представили в тернопільському архіві

Андрій Курков: “Чому їжачка ніхто не гладить” (відео)