Коли підприємець сплачує за воду

Поділитися

Я зареєстрований як підприємець, платник єдиного податку,  надаю послуги у перукарському салоні. Нещодавно з податкової мене інформували, що я, крім єдиного податку, повинен ще сплачувати і за воду. Але ж я сплачую за  спожиту воду  та водовідведення водоканалу. Чому треба платити двічі? (Мірошниченко К., підприємець м.Тернопіль)

Відповідає начальник відділу взаємодії із ЗМІ та громадськістю Тернопільської об’єднаної ДПІ Василь Ілліч Карпа:

Ви очевидно маєте на увазі платіж, який відповідно до Податкового кодексу України носить назву   “Збір за спеціальне використання води”. Коло водокористувачів, які є платниками даного збору, визначено  пунктом 323.1 статті 323 Кодексу, а наступним пунктом – 323.2 визначено, хто і в яких випадках  його не сплачує. Отож, не є платниками збору водокористувачі, які використовують воду виключно для задоволення питних і санітарно – гігієнічних потреб населення, у тому числі для задоволення виключно власних питних і санітарно – гігієнічних потреб юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та платників єдиного податку.

Що слід розуміти під терміном “санітарно – гігієнічні потреби”? Це використання води в туалетних, душових, ванних кімнатах і умивальниках та використання для утримання приміщень у належному санітарно – гігієнічному стані. Однак, коли  фізична особа – підприємець  на підставі договору на поставку води використовує її для здійснення господарської діяльності, що належить, згідно із Державним каталогом “Класифікація видів економічної діяльності”, до класу 96.02 – “Надання послуг перукарнями та салонами краси”, яка включає також і послуги з миття волосся  та інші подібні види послуг, що передбачають використання води в господарській діяльності при наданні таких послуг, то така фізична особа є платником збору за спеціальне використання води. І при цьому, Податковим кодексом не передбачено будь – якого механізму поділу  обсягів використаної води на санітарно – гігієнічні потреби та на інші цілі.

Ознайомитись із ставками, порядком подання звітності та сплати даного збору можна в Центрі обслуговування платників податків Тернопільської ОДПІ, або за тел. 52-12-27, 43-46-46, 15-07.

Податковий календар для тернопільських підприємців на грудень

“Павліки Морози” тернопільських податківців справно “працюють”