Музей спортивної слави Тернополя

Поділитися

До написання цієї пропозиції мене спонукала зовсім нещодавня подія у спортивному житті нашого міста, яка чомусь залишилася непоміченою. А саме, 75-річний ювілей святкував зачинатель, або ж як його називали серед борців, «партіарх» греко-римської боротьби Володимир Пласконіс. Ще у далекі совєцькі часи Володимир Пилипович сам зробив те, над чим тепер працюють цілі групи піарників та креативщиків. Він зробив легенду, яка ще досі живе у серцях та памяті багатьох тернополян. Легенду про те як прості борці з маленького та провінційного Тернополя перемагали більш іменитих та недосяжних за впливом команди з Москви, Ленінграду, Тбілісі та ще багато інших. Постаті Анатолія Міхеєва, Анатолія Лосєва, Василя Демянного, Володимира Каратаєва, Анатолія Єльчанінова, Володимир Новохатька, пізніше Артура Дзигасова та Олега Коменданта стали прикладом для наслідування і поваги у багатьох поколінь юних атлетів.

Сьогодні про це залишилася лише згадка у старшого покоління тернополян. Знаєте, скільки не цікавився спортом у нашому місті, все відкривав багато нових сторінок. На жаль, більшість доволі яскравих з них залишилася «за кадром». На жаль, у більшості видів спорту не було настільки прогресивних і думаючих мірками майбутнього фахівців, як Володимир Пласконіс.

У соціальних мережах нині почало зявлятися з домашніх архівів городян чимало раритетних фото. Впевнений, що такі є і спортивного спрямування. І не тільки фото. Раритетними можуть бути і старі ковзани, на яких каталися на перших святах зими. Раритетними можуть бути вже потріскані та висохлі від часу шкіряні м’ячі. Вірю, що дуже багато іменитих спортсменів погодяться надати свої оригінальні трофеї та інші речі для експозиції музею.

Моя пропозиція стосується відновлення історичної пам’ятки про спортивне життя Тернополя. Починаючи від як найдавніших часів і до тепер.

Ідея створення якогось музею не нова. Але спорт у нашому житті завжди відігравав важливу роль. І музей спорту у новітньому Тернополі буде окрасою та черговою принадою для всіх мешканців та гостей.

 

Андрій Вербіцький, спортивний журналіст, президент Тернопільського обласного осередку Асоціації спортивної боротьби України, член громадської ради з питань молодіжної політики, спорту та туризму.


Про Януковича склали казку, а про губернатора Тернопільщини чи мера КВНщикам слабо?

Що собою являє головний свободівець Тернопільщини: правда з перших уст