Новий кримінально-процесуальний кодекс: що, де, коли

Поділитися

Нещодавно в апеляційному суді Тернопільської області проводили семінар для суддів області з приводу нового кримінального процесуального кодексу України. Доповідачем на семінарі був Петро Володимирович Декайло — суддя апеляційного суду, в.о. заступника голови суду.

У новому КПК сучасна, європейська модель кримінального процесу. Цей кодекс спрямований на покращення функціонування системи кримінальної юстиції.

Однією із новел кримінального процесуального кодексу є введення суду присяжних. Кримінальне провадження в суді першої інстанції щодо злочинів, за вчинення яких передбачено довічне позбавлення волі, за клопотанням обвинуваченого здійснюється судом присяжних у складі двох професійних суддів та трьох присяжних. Кримінальне провадження стосовно кількох обвинувачених розглядається судом присяжних стосовно всіх обвинувачених, якщо хоча б один з них заявив клопотання про такий розгляд.

Кримінальне провадження стосовно службових осіб, які займають особливо відповідальне становище та осіб, посади яких віднесено до першої категорії посад державних службовців, здійснюється:

1) в суді першої інстанції – колегіально судом у складі трьох професійних суддів, які мають стаж роботи на посаді судді не менше 5 років;

2) в апеляційному порядку – колегіально судом у складі п’яти професійних суддів, які мають стаж роботи на посаді судді не менше семи років;

3) в касаційному порядку – колегіально судом у складі семи професійних суддів, які мають стаж роботи на посаді судді не менше десяти років.

Кримінальне провадження щодо неповнолітніх здійснюється суддею, уповноваженим згідно із Законом України “Про судоустрій і статус суддів” на здійснення кримінального провадження стосовно неповнолітніх.

Одночасно брати участь у судовому розгляді можуть не більше 5 захисників одного обвинуваченого. Також тепер обов’язковою є участь захисника щодо реабілітації померлої особи.

Новий кодекс більш гуманний з точки зору вибору запобіжного заходу, бо з’явився домашній арешт. Крім того, є норма про те, що можна обрати запобіжний захід у вигляді утримання під вартою тільки в тому випадку, коли йдеться про тяжкий або особливо тяжкий злочин, тобто коли покарання – більше 5 років. Крім цього, суддя тепер не може надіслати справу на додаткове розслідування, а повинен винести обвинувальний вирок або виправдувальний. Це означає, що якість слідства має бути вища і прокурорський нагляд – якісно кращий. Також, підписка про невиїзд замінена поняттям особисте зобов’язання. Запобіжні заходи можуть застосовуватися лише судом.

Ще однією новелою є нова процесуальна фігура у кримінальному процесі — слідчий суддя. Слідчий суддя – суддя суду першої інстанції, до повноважень якого належить здійснення судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні. Слідчий суддя у суді першої інстанції обирається зборами суддів зі складу суддів цього суду.

Ці та ще безліч нових змін містить у собі новий КПК. Тепер потрібен лише час та кошти, щоб реалізувати новий кодекс європейського рівня на практиці у кримінальному процесі.

Людмила Залецька. Прес-секретар апеляційного суду Тернопільської області.

Регіональне відділення Фонду державного майна по Тернопільській області оголошує конкурс з відбору суб’єктів оціночної діяльності

Дружина губернатора Тернопільщини сфальшувала документи для отримання більшої зарплати? (аудіо)