Свідоцтво для спрощенців – безстрокове

Поділитися

Я здійснюю торгівлю  у власному магазині та сплачую єдиний податок за ставкою, затвердженою для другої групи. Однак, з нового року планую здавати  це приміщення в оренду одній із фірм, залишаючись на спрощеній системі. Чи зможу я бути надалі на другій групі, якщо ні  – то  як потрібно інформувати податкову про це? (І.Паращук, м. Тернопіль)

Відповідає начальник відділу взаємодії із ЗМІ та громадськістю Тернопільської об’єднаної ДПІ Василь Ілліч Карпа:

Насамперед слід зазначити, що підприємці, які перебувають на другій групі єдиного податку, мають право здійснювати господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства. Таким чином, маючи намір передати в оренду магазин, Вам потрібно обов’язково пересвідчитись, на якій системі оподаткування перебуває юридична особа. Якщо вона, як і Ви, – спрощенець, то при дотриманні вимог, встановлених  п.291.4 ст.291 Податкового кодексу, групу можна не змінювати. Тут доречно сказати про новий сервіс ДПС України “Перевірка свідоцтва платника єдиного податку”, за допомогою якого, зайшовши на веб-портал служби,  можна перевірити дійсність свідоцтва свого бізнес – колеги. Однак, коли фірма  не перебуває на спрощеній системі, другу групу необхідно змінити на третю або п’яту.

Отож, за умови дотримання платником єдиного податку вимог, встановлених ПКУ для обраної ним групи,  можна  самостійно перейти на сплату єдиного податку, встановленого для інших груп платників. Для цього необхідно подати відповідну заяву до органу державної податкової служби не пізніше, ніж за 15 календарних днів до початку наступного кварталу.

З метою зміни видів господарської діяльності – у Вашому випадку, з торгівельної на надання в оренду нерухомого майна, – слід звернутися до державного реєстратора. Також, хочу зауважити, що відповідно до п.299.3ст.299 Податкового кодексу України свідоцтво платника єдиного податку  уже видається безстроково і поновлювати його щороку не потрібно.

У моїй власності є будинок, житлова площа якого – 260 кв. метрів. Чи буду сплачувати податок на нерухоме майно?

Телеканал 1+1 про Тернопіль