У моїй власності є будинок, житлова площа якого – 260 кв. метрів. Чи буду сплачувати податок на нерухоме майно?

Поділитися

У моїй власності є будинок, житлова площа якого – 260 кв. метрів. Чи буду сплачувати податок на нерухоме майно? (запитує І. Кримський, м. Тернопіль)

 Відповідає головний державний податковий інспектор відділу взаємодії із ЗМІ та громадськістю Тернопільської об’єднаної ДПІ Павло Копча:

 

Так, буде сплачувати. Оскільки житлова площа Вашого будинку перевищує 250 кв. метрів, то податок буде нараховуватися лише за площу 10 кв. метрів (260 кв. м.– 250 кв. м.). Застосовуватиметься ставка 1 відсоток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня 2013 року за кожен квадратний метр такого перевищення. Саме такий розмір податку встановлено Тернопільською міською радою для житлових будинків.

Податковим кодексом передбачено пільги зі сплати даного платежу. Так, не підлягає оподаткуванню податком на нерухоме майно житлова нерухомість, що перебуває у власності фізичної особи: для квартири – 120 кв. метрів, а для житлового будинку – 250 кв. метрів.

Варто мати на увазі, що ставки податку встановлюються сільською, селищною або міською радами в таких розмірах за 1 кв. метр житлової площі об’єкта нерухомості:

  • для квартир, житлова площа яких не перевищує 240 кв. метрів, та житлових будинків, житлова площа яких не перевищує 500 кв. метрів, ставки податку не можуть перевищувати 1 відсоток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року;
  • для квартир, житлова площа яких перевищує 240 кв. метрів, та житлових будинків, житлова площа яких перевищує 500 кв. метрів, ставка податку становить 2,7 відсотка розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року.

Порядок оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки регулюється, ст.265 Податкового кодексу України, який набирає чинності з 1 січня 2013 року.

Податок на нерухоме майно залежатиме від житлової площі та „мінімалки”

Свідоцтво для спрощенців – безстрокове