Тернопільські лісники обговорили найактуальніші питання

Поділитися

На колегії Тернопільського обласного управління лісомисливського господарства розглянули питання будівництва лісових доріг, санітарно-оздоровчі заходи на території держлісфонду та хід ялинкової кампанії на Тернопільщині

Звіт про будівництво лісових доріг у 2012 році держпідприємствами, підпорядкованими управлінню та плани на 2013 рік, санітарно-оздоровчі заходи на території держлісфонду Тернопільської області та ялинкова кампанія 2012-2013 на Тернопільщині – головні теми колегії Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства, яка відбулася 19 грудня ц.р.

Аби обговорити поточні питання порядку денного, на колегії були присутні начальник Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства Ігор Попадинець, його перший заступник Ігор Гуменюк, заступник начальника ТОУЛМГ Олег Яремко, директори держпідприємств, природного заповідника «Медобори» Михайло Музика, а також начальники та головні спеціалісти відділів управління ТОУЛМГ.

З першого питання «Організація будівництва лісових доріг підприємствами Тернопільського ОУЛМГ в 2012 році та план на 2013 рік» доповідав головний спеціаліст відділу технічної політики та промислової діяльності Василь Заблоцький. Василь Іванович детально зупинився на тому, які завдання були покладені на державні підприємства лісового господарства з будівництва лісових доріг у 2012 році, а також про повне (на 101%) їх виконання.

У поточному році було заплановано збудувати нових лісових доріг протяжністю 10 кілометрів за власні кошти. ДП «Бережанське ЛМГ» – 2 кілометри, ДП «Бучацьке ЛГ» – 1,9 км, ДП «Кременецьке ЛГ» – 1,9 км, ДП «Тернопільське ЛГ» – 1,9 км, ДП «Чортківське ЛГ» – 2,3 кілометра. Виходячи з того, що щорічні обсяги протяжності доріг окремо по підприємствах були короткими (0,8-1,0 км), держлісгоспи планували будівництво однієї дороги за 2-3 роки, що дало змогу спростити погоджувальні і проектні процедури.

Так, ДП «Бережанське лісомисливське господарство» 2012 року завершило і здало в експлуатацію нову лісову дорогу загальною протяжністю 3 кілометри, з яких 1 км побудовано минулого року. В Бучацькому лісгоспі завершено будівництво дороги протяжністю 2,9 кілометра, будівництво якої було почато 2009 року.

ДП «Тернопільське лісове господарство» здано в експлуатацію нову дорогу в Збаразькому лісництві протяжністю 1,5 кілометра, а також завершено будівництво ділянки дороги протяжністю 0,5 кілометра, запланованої на 2012 рік, у Мшанецькому лісництві.

У ДП «Кременецьке лісове господарство» запланували будівництво нової лісової дороги протяжністю 1,9 км у Суразькому лісництві, яку здано в користування.

У ДП «Чортківське лісове господарство» здано в експлуатацію лісополотно загальною протяжністю 5 кілометрів, будівництво якого велося поділяночно протягом трьох років.

Таким чином заплановані обсяги з будівництва лісових доріг в 2012 році за власний рахунок підприємствами управління виконано на 101% і здано в експлуатацію 10,1 км нових лісових доріг.

Окремо Василь Заблоцький зупинився на тому, скільки нових лісових доріг планують збудувати державні підприємства ТОУЛМГ у 2013 році. Так, у наступному році за власні кошти держпідприємства планують збудувати нові лісові дороги І-ІІ типу з твердим покриттям – 8,7 кілометрів та стільки ж (8,7 км) грунтових лісових автомобільних доріг ІІІ типу.

ДП «Бережанське лісомисливське господарство» – 1,9 км (ІІ тип), 1,9 км (ІІІ тип)

ДП Бучацьке ЛГ» – 1,3 км (ІІ тип), 1,3 км (ІІІ тип)

ДП «Кременецьке ЛГ» – 1,6 км (ІІ тип), 1,6 км (ІІІ тип)

ДП «Тернопільське лісове господарство» – 1,7 км (ІІ тип), 1,7 км (ІІІ тип)

ДП «Чортківське лісове господарство» – 2,2 км (ІІ тип) і 2,2 км (ІІІ тип)

З другого питання – «Санітарно-оздоровчі заходи на підприємствах Тернопільського ОУЛМГ» доповідав перший заступник начальника ТОУЛМГ Ігор Гуменюк.

За словами Ігоря Романовича, загальний санітарний стан лісових масивів області протягом 11 місяців 2012 року підтримувався, в основному, у належному стані. Проведено значний обсяг санітарно-оздоровчих заходів. Зокрема, відведено та виписано лісорубних квитків на проведення: вибіркових санітарних рубок на площі 4638,9 га з вирубкою запасу 74491 м куб. (16 м куб/га), суцільних санітарних рубок на площі 168,5 га загальною кубомасою 32153 м куб. (191 м куб/га), ліквідація захаращеності на площі 265,4 га з кубомасою очистки – 902 м куб. (3 м куб/га).

Санітарно-оздоровчі заходи першочергово проводяться в насадженнях, які зазнали пошкоджень від вітровалів та буреломів поточного та минулих років, на ділянках, де відмічався природній відпад, сухостійні, всихаючі, сильно ослаблені та засохлі дерева, а також в осередках шкідників і хвороб лісу.

Санітарні рубки проводяться відповідно до планів санітарно-оздоровчих заходів затверджених Тернопільським ОУЛМГ та зареєстрованих ДСЛП «Львівлісозахист», які складені на основі лісопатологічних обстежень із урахуванням періоду, специфіки і ступеня пошкодження.

Планами санітарно-оздоровчих заходів на 2012 рік охоплено 7030,2 га або 91,7% наявних пошкоджених площ лісових насаджень, які потребують лісогосподарського втручання (7662,8 га).

У червні 2012 року на території області внаслідок сильних поривів вітру (вітровали, буреломи) зазнали шкідливого впливу лісові насадження на площі 1237,4 га, обсяг пошкодженої деревини становить майже 16,5 тис. куб. м. Лісогосподарські підприємства вжили невідкладних заходів щодо оперативного обстеження насаджень, що потребують проведення санітарно-оздоровчих заходів, відведення та розробки пошкоджених ділянок лісового фонду.

Станом на 01.12.2012 року підприємствами управління відведено та виписано лісорубні квитки (вітровал, бурелом) на площу 846,0 га (68,4%) загальною кубомасою 16842 м куб. (102,2%), в тому числі: санітарне рубання вибіркове 762,3 га (79,9%) кубомасою 10994 м куб. (99,2%), санітарне рубання суцільне 28,4 га (124,0%) кубомасою 5628 м куб. (121,0%), ліквідація захаращеності 55,3 га (21,2%) кубомасою 220 м куб. (29,5%).

Наприкінці колегії перший заступник начальника управління Ігор Гуменюк нагадав директорам держлісгоспів про формування єдиної бази електронного обліку деревини, термін завершення якого припадає на початок 2013 року.

Начальник управління Ігор Попадинець обговорив із присутніми хід ялинкової кампанії на Тернопільщині, а також ситуацію з негодою, яка стала перешкодою реалізації новорічних ялин. Як відомо, станом на 19 грудня дороги на Тернопільщині ще залишаються непрохідними, особливо для габаритного транспорту, який і є основним засобом перевезення лісових красунь. Так, ДП «Бережанське лісомисливське господарство» заготовило 4 тисячі новорічних ялин ще у минулі вихідні, проте транспорт, який мав їх відвантажити, не зміг вчасно дістатися до держпідприємства. Подібна ситуація спостерігається і на інших підприємствах, підпорядкованих управлінню.

Як відомо, лісівники допомагали боротися зі сніговою стихією на Тернопільщині, розчищаючи дороги від снігу самотужки (підручними засобами) і власною технікою підвищеної прохідності, як до виробничих об’єктів підприємств, так і до головних доріг області.

Ігор Миколайович наголосив на тому, аби питання реалізації новорічних ялин кожен директор взяв під особистий контроль і у стислі строки надолужити згаяне, щоби ялинкова кампанія 2012-2013 на Тернопільщині пройшла вчасно.

Прес-служба Тернопільського облуправління ЛМГ

На виставці у Тернополі покажуть нове зображення Бога

У Тернополі мер з депутатами-свободівцями і нашоукраїнцями роздав землю наліво і направо (відео)