Ведення обліку книги доходів спрощенцем: який порядок?

Поділитися

Я платник єдиного податку – друга група. Виготовляю меблі (м’які кутки)  та продаю на ринках. В книгу обліку доходів записую отриману виручку. Роблю це один раз на тиждень – в неділю, хоча відповідні помітки олівцем роблю майже щодня. Однак, нещодавно почув, що робити це треба щоденно, інакше можливі великі штрафи. Чи так це? (Р.Кравченко, підприємець Тернопільський район)

Відповідає начальник відділу взаємодії із ЗМІ та громадськістю Тернопільської об’єднаної ДПІ Василь Ілліч Карпа

Ведення книги обліку доходів фізичними особами – підприємцями, що обрали спрощену систему оподаткування та є платниками єдиного податку першої і другої груп передбачено  пунктом  296.1 статті 296  Податкового кодексу.

Прошнурована та пронумерована Книга безоплатно реєструється в органі державної податкової служби за основним місцем обліку платників податку.  Записи у Книзі виконуються розбірливо чорнилом темного кольору або пастою кулькових ручок, а не олівцем. У разі внесення виправлень новий запис засвідчується підписом платника податку.

Важливим, також є те, що  такі записи у Книзі виконуються за підсумками робочого дня, протягом якого отримано дохід, зокрема кошти, що надійшли на поточний рахунок платника податку та/або отримано готівкою, сума заборгованості, за якою минув строк позовної давності, фактично безоплатно отримано товари (роботи, послуги).

Інформація, що міститься в Книзі використовується підприємцем для заповнення податкової декларації і зберігається у  нього протягом 3 років після виконання останнього запису.

Також, хочу нагадати, що Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні від 15.12.04р. №637 зобов’язує підприємця всю готівку за продані товари (послуги) у день її  надходження оприбутковувати. У фізичних осіб – підприємців, в тому числі “єдинників”, під оприбуткуванням слід розуміти запис про отримані доходи у вищенаведеній Книзі обліку доходів.  Тому доречно не забувати і керуватись Указом Президента України “Про застосування штрафних санкцій за порушення норм щодо регулювання обігу готівки”, відповідно до якого за несвоєчасне або неповне оприбуткування  готівки передбачено штрафну санкцію в п’ятикратному розмірі суми готівки, яку вчасно не оприбутковано.

 

 

У тернопільській обласній прокуратурі – безлад!!!!

Розмір єдиного податку для приватних підприємців: зміни з нового року