Влада створила під себе “тіпа” дебатний клуб та ще й проекзаменувала

Поділитися

У суботу, 8 грудня, в приміщенні Українського дому «Перемога» в рамках проекту «Тернопіль – студентська столиця України» відбулось відкриття дебатного клубу «ДеБАТЛ».

Проект «ДеБАТЛ» стартував дещо швидше, почалося все з відбірних ігор між студентами в університетах міста, переможці яких зустрілись 8 грудня.

Організатори проекту – громадська організація «Файне місто» та Тернопільська міська рада, даним проектом ставлять за мету позиціонувати Тернопіль як молодіжно-інтелектуальний центр України та сприяти покращенню ораторських здібностей молоді.

Відкрили захід вітальними словами начальник управління у справах сім’ї, молодіжної політики і спорту міськради Микола Круть, помічник міського голови Максим Черкашин та керівник громадської організації «Файне місто» Рустам Єргешов. Міський голова Тернополя Сергій Надал передав майбутньому переможцю турніру автобіографічну книгу британського прем’єр-міністра: «Тоні Блер. Шлях».

Учасниками ігор були студенти з університетів Тернополя: ТНЕУ, ТНПУ, ТНТУ та ТІСІТ. Команди сформувалися попередньо по двоє чоловік, відповідно з кожного вузу було 4 команди (8 учасників) загальною кількістю 32 учасники. Ігри проводилися в два тури. Перший тур включив дві гри, де брали участь усі 32 учасники (4 столи по 8 студентів). Таким чином з кожного столу будо відібрано кращу команду для фіналу. Ігри в дебати проводилися за британською системою. Метою учасників було командно відстояти свою позицію, яку методом жеребкування вибирали перед самою грою.

Обговорювали наступні теми: «Нічні клуби – спосіб відпочинку чи деградації», «Система освіти вищих навчальних закладів – можливість успіху в майбутньому чи застарілий механізм минулого?» та «Молодь до влади – необхідність». Найбільшого обговорення набула тема молоді та влади, студенти зуміли розмежувати як плюси, так і мінуси такої суперечки.

Суддями турніру були Максим Черкашин, Іван Омелян, Рустам Єргешов, Роман Довгошия, Василь Ханас та Володимир Іващук. Оцінювали учасників за: вмінням переконувати, відповідністю ролі, ораторськими здібностями та вмінням аргументовано доводити свою думку.

Переможцями ігор стали студенти ТНПУ, історичний факультет: Баран Богдан та Фурман Микола, які отримали грамоти за перші місця, статуетку Феміди та книгу від міського голови Сергія Надала. Інші учасники отримали грамоти, блокноти та зошити за участь у заході.

Планується, що засідання клубу будуть проводитись щотижня. Також розроблено план тренінгів з навчання ораторського мистецтва, самопрезентації та розвитку лідерських якостей, повідомляє сайт міської ради.

Тернопільська область: за минулі вихідні черговими підрозділами МНС ліквідовано шість пожеж

Нова родичка – нові проблеми