Вміти захистити свої права

Поділитися

Захистити свої права і свободи українці можуть, використовуючи увесь арсенал таких засобів захисту. Зокрема, Конституція зазначає, що кожен має право будь-якими не забороненими законом засобами захищати свої права й свободи від порушень і протиправних посягань. Варто пам’ятати, що засоби захисту прав та свобод людини поділяються на судові, адміністративні та державні.

Право громадян на судовий захист закріплено статтею 10 Загальної декларації права людини, яка знайшла своє відображення у статті 55 Конституції України. Кожному гарантується право на оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових та службових осіб.

Нормативно-правовими засобами захисту прав і свобод людини і громадянина при зверненні до суду або інших інституцій є, насамперед, Конституція України і відповідні закони.

Судовий захист – необхідна та найефективніша гарантія забезпечення прав та свобод людини та громадянина. Суд є пріоритетним, але далеко не єдиним органом захисту прав і свобод людини й громадянина, на що прямо звертається увага в Конституції. Зокрема, зазначається, що кожен може звернутися за захистом своїх прав до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, до відповідних міжнародних судових установ чи до відповідних органів міжнародних організацій, членом або учасником яких є Україна, якщо використані всі національні засоби правового захисту (державні засоби захисту).

Адміністративні засоби захисту передбачають розгляд звернень громадян у вищих органах державної влади, органах місцевого самоврядування. Згідно з Конституцією України (ст. 40), кожна людина має право направляти індивідуальні чи письмові звернення або особисто звертатись до органів державної влади, органів місцевого самоврядування, до посадових та службових осіб.

До прикладу, до податкових органів Тернопільської області протягом січня-листопада 2012 року надійшло на розгляд 175 письмових звернень від 204 громадян. 165 звернень податкові органи області розглянули у встановлений законом термін, а по 10 зверненнях термін розгляду ще не настав і вони перебувають на виконанні.

 

Управління правової роботи

ДПС у Тернопільській області

У суді відповідатиме водій, з вини якого одна людина загинула, а ще двоє – отримали травми

На Тернопільщині безкоштовно видали майже 7 тис. електронних ключів