Скільки заробляють тернопільські нардепи

Поділитися

Тернопільщина у Верховній Раді цього скликання має аж 8 народних депутатів. Газета “Сегодня“, яка належить Рінату Ахмєтову, описала ситуацію з оплатою праці усіх 450 нардепів. Інформація доволі цікава.

Зарплата народних депутатів нового скликання не змінилася й становить 14-24 тисячі гривень.

При цьому народні обранці отримують гроші на адмінпослуги – суму майже рівну зарплаті, повідомив регіонал Михайло Чечетов.

“Потрібно ж приймальню організувати в окрузі, а це комп’ютер, папір, принтер, оренда приміщення, їздити по округу, а це бензин, от на це й дається ще сума”, – розповів регіонал.

За словами екс-депутата Тараса Чорновола, офіційно це називається компенсацією витрат депутата, але депутати виплати називають “другою зарплатою”, тому що за ці гроші не потрібно звітувати.

Крім того, нардепи отримують надбавки за вчений ступінь, за стаж, за посаду голови комітету й т.п., на зарплату своїх помічників та інше.

За словами Чечетова, тільки за ступінь кандидата або доктора наук доплачують 1,5-2 тисячі.

“Також ідуть надбавки за стаж. Звичайно, більше отримують голови комітетів і їх заступники й голови фракцій, найвища зарплата виходить близько 20 тисяч гривень”, – додав регіонал.

А за словами Чорновола, багато депутатів пишуть заяви, щоб їм платили додатково різні надбавки: за почесне звання “заслужений”, за науковий ступінь або знання іноземної мови.

“Кажуть, багато депутатів вибили собі надбавку за знання російської мови, адже вона теж формально вважається іноземною”, – сказав Чорновіл.

Разом з тим, нардепи намагаються ввести й нові надбавки. Наприклад, за словами Арсенія Яценюка, спікер ВР Володимир Рибакза керівництво фракцією вирішив накинути близько 5 тисяч гривень до зарплати.

Нарахування депутатських зарплат відбувається за нормою ще 2005 року.

За словами першого заступника голови регламентного комітету Андрія Пишного, зарплату рахують так: кількість відпрацьованих днів депутатів, плюс надбавка за ранг, плюс надбавка за особливий характер роботи, надбавка за інтенсивність.

“Додатково після закріплення в структурі комітету депутатові нараховується премія, розмір якої змінюється залежно від посади: простий член комітету отримує 80% окладу, заступник або керівник – більше. За грудень премія не нараховувалася, оскільки депутати не були ще закріплені за комітетами”, – сказав Пишний.

Разом з тим із зарплати вираховують гроші за прогули.

Однак, незважаючи на те, що в підсумку зарплата нардепа становить до 24 тисяч гривень, депутати не завжди ходять особисто за зарплатою.

“Багато оформляють доручення на помічників, які й отримують її в касі відразу за кілька місяців. Не буду називати прізвище депутата, але я бачив, як його зарплату отримувала довгонога блондинка”, – згадав екс-депутат від КПУ Євгеній Царьков.

Депутати нового скликання вже встигли отримати свою першу зарплату. Витратили її на подарунки й новорічні свята.

Тернопільські податківці офіційно підтвердили, що фінансового донора Партії Регіонів на Тернопільщині захищає нардеп-свободівець

Юлія Тимошенко ледь не померла? Лідера БЮТ – вбивають?!