Торгувати можна, а надавати послуги – ні

Поділитися

Чи має право платник єдиного податку другої групи продавати товар юридичній особі?

Відповідає головний державний податковий інспектор відділу взаємодії із ЗМІ та громадськістю Павло Копча:

Так, має.  Згідно Податкового кодексу України, платники єдиного податку другої групи – це фізичні особи – підприємці, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, за умов, що протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв (пп. 2 п. 291.4 ст. 291):

• не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб;

• обсяг доходу не перевищує 1000000 грн.

Дія цього підпункту не поширюється на фізичних осіб – підприємців, які надають посередницькі послуги з купівлі, продажу, оренди та оцінювання нерухомого майна (група 70.31 КВЕД ДК 009:2005). Такі фізичні особи – підприємці належать виключно до третьої групи платників єдиного податку, якщо відповідають вимогам, встановленим для третьої групи.

Враховуючи зазначене, платники єдиного податку другої групи не мають права здійснювати господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, юридичним особам – неплатникам єдиного податку. Проте обмеження щодо продажу товарів платниками єдиного податку другої групи юридичним особам законодавством не передбачено.

Тел. для довідок: 15-07, 43-46-46.

 

Для сплати податку на нерухоме майно – 60 днів

Спрощенці другої групи звітуватимуть раз у рік, а не щокварталу