3-ій етап міжнародних перегонів автономних роботів “Roborace” 2012/2013 відбувся у Чернівцях

Поділитися

«Асоціація Робототехніки» спільно з Чернівецьким національним університетом імені Юрія Федьковича провели третій тур третього сезону міжнародного змагання з перегонів роботів “Roborace” 2012/2013, який відбувся 16 лютого 2013 р. у Чернівцях.

У третьому турі взяло участь 21 команда з Тернополя, Львова, Івано-Франківська, Чернівців, Києва, а також Мінська і Бреста (Білорусії) та Коврова (Росії).

Переможцем третього туру третього сезону “Roborace” 2012/2013 стала команда TopNode(Ів.-Франківськ). На другому місці Robot-711, на третьому – Topnode-2.

Зауважимо, що особливістю останнього сезону “Roborace” стало використання системи масового старту. Як наслідок, обов’язковим пунктом сертифікації (проходження техогляду для допуску до змагань) стали  зарезервований пін та виведений роз’єм. Таке впровадження значно полегшило роботу суддів. При подачі суддею команди “старт”, після підключення до роз’єму модуля системи, роботи розпочинали рух автоматично. Зупинка роботів була теж автоматичною після команди “стоп”.

Партнерами та спонсорами змагань у Чернівцях сталиТРЦ “DEPOt” та компанії: Goodahead, MagneticOne, мережа комп’ютерних магазинів “Цифровий світ “Nimpha”, газета “Молодий Буковинець”, Ротарі Клуб Чернівці, ТРЦ “Панорама-Чернівці”, Чернівецьке вище професійне училище радіоелектроніки, а також  розважальний центр “Fantasy Town”, “УкрСиббанк”, молодіжний портал “Це Чернівці, крихітко!”, Інтернет сайт “Місто-Ч”, газета “Погляд”, Чернівецька обласна державна телерадіокомпанія “Буковина”, газета “Час”, газета “Від і До”, газета “РІО-Чернівці”.


План проведення Третього туру “Roborace” 2012/2013

Час

Захід

Місце проведення

9.00 – 11.00

Реєстрація учасників

ТРЦ “DEPOt”

11.00 – 13.00

Сертифікація та кваліфікаційні заїзди

ТРЦ “DEPOt”

12.00 – 13.00

Брифінг

ТРЦ “DEPOt“

13.00 – 14.00

Відкриття

ТРЦ “DEPOt”

14.00 – 15.00

Відбіркові заїзди

ТРЦ “DEPOt”

15.00 – 15.30

Фінальний заїзд

ТРЦ “DEPOt”

15.30 – 16.00

Нагородження учасників

ТРЦ “DEPOt”

Метою “Roborace” є стимулювання творчого, інтелектуального, духовного розвитку молоді, задоволення потреб у творчій самореалізації та подальший розвиток і популяризація робототехніки, інформаційних технологій, прикладного програмування в Україні та світі.

Чернівецький національний університет ім. Ю.Федьковича, і, зокрема, факультет комп’ютерних наук та кафедра комп’ютерних систем і мереж, як колективний учасник громадської організації «Асоціація робототехніки», вже двічі у 2011 і 2012 роках успішно забезпечував організацію та проведення відкритого чемпіонату з перегонів автономних роботів «Roborace». Студенти університету регулярно беруть участь у цьому змаганні та займають призові місця. Участь у перегонах роботів дозволяє підвищити рівень фахової підготовки і практичних навичок у студентів з комп’ютерних дисциплін, стимулювати творчий, інтелектуальний, духовний розвиток молоді, задовольнити потреби у творчій самореалізації та сприяти подальшому розвитку і популяризації робототехніки в Україні.

В чемпіонаті беруть участь команди, які складаються з 2-х або більше чоловік, один з яких є капітаном команди. Також до складу команди може входити тренер команди. Вікових, територіальних, національних, гендерних та інших обмежень до учасників чемпіонату немає. Особливо приємно, що з кожним сезоном збільшується кількість дівчат, які приймають участь змаганнях.

Найцікавішим є те, що чемпіонат є аналогом усім відомих перегонів Формула-1 з єдиною відмінністю – під час заїздів змагань роботи керуються виключно за допомогою штучного інтелекту. Всі інші способи – заборонені.

Учасники самостійно повинні підготувати робота, взявши за основу готове шасі або ж розробити його самостійно. Окрім вибору платформи, команди повинні оснастити робота підсистемою електроживлення, а також «інтелектом», який і буде керувати рухом машини, розпізнавати маршрут, обирати оптимальну швидкість та оминати перешкоди. Таким чином, всі макети машин-роботів є оригінальними, оскільки конструкцію, технічні рішення, програмне забезпечення розроблено самими учасниками з використанням покупних або виготовлених самостійно компонент. Команди самостійно розроблять алгоритм роботи пристрою, обирають комплектуючі і проектують взаємодію цих підсистем, створюють друковані плати, займаються монтажем компонентів і створенням спеціального програмного забезпечення для управління пристроєм. Успіх команди залежить, як стверджують учасники, від надійності системи живлення, довговічності двигунів та застосованої моделі чи методу розпізнавання ліній і перешкод, щоб орієнтуватися на трасі.

За найкоротший проміжок часу робот повинен пройти визначену кількість кіл траси (залежно від довжини та складності траси) від місця старту до місця фінішу, обходячи інших роботів та не виїжджаючи за межі траси. Траса з нанесеним на ній маршрутом своя власна у кожному з міст, в якому проводяться тури чемпіонату, що надає динаміки змаганню та запобігає пристосуванню роботів до однієї і тієї ж траєкторії руху. Кола траси виділені чорною лінією, а  її межі  визначені бортами. Перешкоду чи робота-суперника робот може обійти з будь-якої сторони. Допускається рух по будь-якому  колу  траси, котре є позначеним  чорним кольором.

Особливістю останнього сезону “Roborace” стало запровадження системи масового старту, відсутність технічних арбітрів та появою пітстопів команд, що зробило змагання  більш динамічними та захоплюючими.

Роботи повинні пройти сертифікацію суддівською бригадою під час кваліфікаційних заїздів. У відбіркових та фінальних заїздах команди намагаються зайняти призові місця та здобути якомога більше балів, щоб стати переможцем туру, а, якщо пощастить, то і всього сезону. Зокрема, переможцем туру вважається та команда, якій знадобилося найменше часу для проходження траси.

Детальнішу інформацію про умови чемпіонату можна отримати на сайті чемпіонату www.roborace.te.ua або Асоціації Робототехніки www.roboart.org.ua

Любомир Гузар – Про свободу

Файна розвага від екс-кандидата в мери Тернополя (відео)