Чи спокуситься Хоптян на “Шевченкові гроші”?

Поділитися

Минулого року губернатор Тернопільщини “вижив на посаді” завдяки тисячі телевізорів, які змусив купити підприємців, фермерів та батьківські колективи до шкіл області. Купляли лише на фірмі, яка підконтрольна родині Миколи Азарова. Телевізори, які не купувались у визначеному місці, не зараховувались. Більше того, людей змушували здавати у магазини, де вони їх придбали і купувати за вказаною адресою. Про це розповів “Про все” освітянин із Збаразького району. Чоловік жартував із директора сусідньої школи, який щодня змушений носити “подарунок Хоптяна” на роботу і з роботи, оскільки в навчальному закладі ненадійно зберігати таку дорогу техніку. Цього року панує суцільне безгрошів’я. Тому чиновники додумуються до неймовірних “бюджетних трюків” аби лишень хапнути.

Як повідомляє газета “Україна молода” , чиновники Черкаської обласної ради та облдержадміністрації спустили сільрадам циркуляр, яким пропонується «зарезервувати в місцевих бюджетах на 2013 рік кошти для підготовки інфраструктурних об’єктів до відзначення 200–річчя з дня народження Т. Г. Шевченка та 60–річчя утворення Черкаської області в розмірі 30% затвердженого обсягу місцевих бюджетів розвитку». Обласна влада задля «гідного відзначення цих дат формує перелік пріоритетних об’єктів, фінансування яких пропонується за рахунок державного і місцевих бюджетів». І для цього потрiбнi кошти.

Сільські громади в шоці. Адже у кожному селі побутових проблем — вище голови, починаючи з доріг, водогонів, ФАПів, шкіл і дитсадків. Людей обурює те, що село, яке сидить у злиднях, змушують відщіпувати від своїх куцих бюджетів розвитку аж 30 відсотків. При цьому вони не вірять, що гроші справді «підуть на Шевченка», а не традиційно будуть розкраденi.

«За радянських часів ідолом був Ленін, а тепер влада робить те саме з Тараса Шевченка. Зате до проблем нині живущих руки не доходять», — обурюється у розмовi з журналістом сільський голова із Канівського району. «Цього року з бюджету нашого села Черкаський район просить виділити загалом 808 тисяч гривень, зокрема, 44 тисячі на медицину, 80 тисяч на громадські організації, 241 тисячу на школи, 149 тисяч на пожежну охорону і 254 тисячі на святкування ювілею Тараса Шевченка», — додає Микола Котко, сільський голова Червоної Слободи, де проживає майже 10 тисяч людей. За словами пана Миколи, «ювілейні» кошти громада села має виділити протягом місяця–двох. «Ми шануємо Шевченка, але ж за ті 254 тисячі гривень ми могли почати утеплювати стіни в дитсадках, а в нас їх три, поміняли б там батареї опалення та сантехніку, якій уже більше 50 років», — пояснює Микола Васильович.

Загалом, за неофіційною інформацією, лише один Черкаський район має принести обласній владі на блюдечку 1,5 мільйона гривень «шевченківського податку».

Цікаво, а як “подоять” райони Тернопільщини?

Тернопільгаз краде у нас?

Тернопільська інтернет-газета “Про все” “розміняла сотку” в соціальних групах