Михайло Ратушняк: «Всі хто причетні до видання «Літописів УПА» роблять важливу справу для України»

Поділитися

5 лютого в Тернопільському обласному краєзнавчому музеї відбулася презентація нових томів видавництва «Літопис УПА», що стосуються національно-визвольної боротьби 1940–1950-х рр. на теренах сучасної Тернопільщини. Зокрема громадськості презентували окремий збірник документів та матеріалів присвячений діяльності УПА у тернопільській воєнній окрузі «Лисоня».

Кандидат історичних наук Микола Посівнич та історик Сергій Волянюк розповіли, про нові виданя «Літописів». Як наголосив С. Волянюк «Збірник включає в себе кілька розділів, які подають повну картину діяльності Української Повстанської Армії на території нашої області, перший розділ стосується того основного осередку, який керував всією національно-визвольною боротьбою і відділами УПА на Тернопільщині».

Своїми роздумами поділилися Євген Філь, Ігор Олещук та інші громадські діячі, історики, краєзнавці.

Як наголосив депутат Тернопільської міської ради, голова «Спілка підприємців Тернопілля «Українська справа» Михайло Ратушняк: «Укладачі та всі хто причетний до підготовки та видання «Літописів УПА» роблять надзвичайно важливу справу для відновлення української історичної пам’яті  та імен наших героїв. Адже за десятиріччя радянської пропаґанди нам намагалися нав’язати стереотипи та викорінити взагалі згадки про визвольну боротьбу ОУН та УПА. Матеріали подані в «Літописах УПА» відкривають багато невідомих фактів визвольної боротьби ОУН та УПА на Тернопільщині. Надзвичайно приємно, що до підготовки матеріалів причетні молоді історики. Сподіваюся, що нові томи «Літописів УПА» знайдуть чимало вдячних читачів і стануть черговою сходинкою на шляху донесення правди про боротьбу українських повстанців до їх нащадків».

Михайло Ратушняк: «Нищення українського села продовжується… народні обранці мовчать»

Фестиваль сучасної української літератури та музики у Тернополі (відео)