Погляд на минуле, сьогодення і майбутнє Тернополя зо 10 тисяч умовних одиниць

Поділитися

Вчора, 22 лютого на 5 каналі вийшла програма «Особливий погляд» на минуле, сьогодення і майбутнє Тернополя. Фактично програма – прихована реклама діяльності теперішньої влади у місті. Якщо ви не бачили відео, пропонуємо переглянути і висловити свої коментарі щодо цього телепродукту. Чи вартує сюжет і трансляція 10 тисяч у.о.? Принаймні стільки заплатили свободівці за цей піар.

П’ять століть Тернополя — це історія становлення багатокультурного східноєвропейського міста з самобутньою архітектурою, неповторною аурою, особливою місією. Місто було засноване як укріплена оборонна фортеця та швидко перетворилось на центр торгівлі, осередок культури. Вигідне географічне положення — на перетині торгових шляхів з Півночі на Південь і зі Сходу на Захід — перетворило місто на стратегічний транспортний вузол. Ця обставина дала можливість здійснити місту швидкий економічний поступ. Вона ж перетворилась на смертельну загрозу у роки Другої світової війни…
Під час останньої війни місто було повністю зруйноване. Поодинокі пам’ятки старовини згодом розчинились у типово радянській забудові. На місці давніх кам’яниць, костелів, скверів і пам’ятників постали багатоповерхівки, будинки культури, адміністративні будівлі єдиного на весь Союз радянського типажу. Радянська міська естетика у Тернополі була доведена майже до повного абсолюту — місто з року в рік вигравало конкурси і змагання з благоустрою, озеленення, якості житлово-комунального обслуговування. Тернопіль зажив славою тихого, привітного і чистого провінційного радянського містечка.
Радянський Союз відійшов у минуле і перед українськими містами сьогодні постають нові виклики. Інфраструктурно вони давно себе вичерпали. Дороги, комунікації, житловий фонд, виробництво десятиліттями не отримували належного фінансування і сьогодні знаходяться на межі колапсу. Сьогодні українські міста включились у справжню боротьбу за пошук інвестицій у розвиток. Кожне місто намагається знайти своє неповторне обличчя, привабити туристів і багатих підприємців — відтак залучити в місто потоки грошей і технологій, які є кров’ю сучасної постіндустріальної епохи.
Цей процес глобальний. Змагання сучасних міст — це змагання держав урбанізованого світу. Жорстка конкуренція країн за ринки товарів і послуг, за доступ до ресурсів, за залучення людського потенціалу є справжньою війною. Війною без компромісів, бо її перемога — це майбутнє місце у світовій ієрархії народів.
Яким будуть українські міста майбутнього? Яким буде Тернопіль на фоні інших українських міст? Чи має Тернопіль якийсь шанс у глобальній світовій конкуренції?
Це залежить від того, яку стратегію обере місто: консервувати технологічно відсталу радянську стилістику чи здійснювати рішучий поступ вперед — назустріч світовим тенденціям і новітнім технологіям…

Олег Удич залишив телеканал ІНТБ і працюватиме прес-секретарем прокурора міста Тернополя

Всім тернополянам – доброго початку останнього тижня зими!