8 березня – це гарний привід зробити приємне близьким жінкам

Поділитися

Згідно з дослідженням Соціологічної групи «Рейтинг», для абсолютної більшості опитаних (71%) 8 березня – це гарний привід зробити приємне близьким жінкам. Водночас для 11% свято 8 березня символізує боротьбу жінок за свої права, для 9% – це політичне свято з радянського минулого, а для 6% – це просто звичайний день.

Чим молодші респонденти, тим частіше вони асоціюють свято 8 березня з гарним приводом зробити приємне близьким жінкам, водночас чим старші респонденти, тим частіше вони називають 8 березня політичним святом з радянського минулого.

Лише для 7% чоловіків 8 березня символізує боротьбу жінок за свої права, тоді як серед жінок – таких вдвічі більше.

Одружені чи неодружені однаково ставляться до свята.

Найбільше тих, хто символізує 8 березня з боротьбою жінок за свої права серед виборців КПУ, а тих, хто вважає його звичайним днем – серед прихильників Свободи.

Для порівняння ми запропонували респондентам оцінити ставлення до 23 лютого.

Отже, лише для 41% опитаних 23 лютого – це гарний привід зробити приємне близьким чоловікам (так частіше вважають жінки). Для 39% – це свято чоловіків, які мають чи мали відношення до армії (так частіше вважають самі чоловіки). При цьому лише 12% вважають його політичним святом з радянського минулого, а 7% – звичайним днем.

Отже, більшість, так чи інакше, сприймає 23 лютого як свято. Чим молодші респонденти, тим частіше вони асоціюють 23 лютого з гарним приводом зробити приємне близьким чоловікам, водночас чим старші респонденти, тим частіше вони називають 23 лютого  святом чоловіків, які мають чи мали відношення до армії або політичним святом з радянського минулого.

Найбільше тих, хто символізує 23 лютого зі святом чоловіків, які мають чи мали відношення до армії, серед прихильників КПУ, тих, хто вважає його звичайним днем – серед прихильників Свободи та Батьківщини.

Таким чином, спостерігаємо тенденції, коли молодь все частіше «виводить» 8 березня та 23 лютого поза політику, свята «обростають» новими асоціаціями і традиціями, а політична складова «вимивається».

Варто зазначити, що на 8 березня та 23 лютого подарунки дарують частіше, ніж на День Валентина (14 лютого), яке залишається більш молодіжним святом. Так, майже 40% чоловіків і жінок отримали подарунки на День Валентина цього року,  при цьому  подарунок на 23 лютого отримали 70% чоловіків і ті ж 70% жінок очікують свій подарунок на 8 березня.

Проте, як і минулого року, ми спостерігаємо дещо цікаве та нелогічне у питанні «жіночі-чоловічі» свята. Так, цього 23 лютого кількість чоловіків, що отримали подарунок, є більшою, ніж жінок, що їх дарували. Можливо по цій загадковій причині J ми спостерігаємо ще одну цікаву тенденцію. Кількість чоловіків, що планують дарувати подарунок на 8 березня є більшою за кількість жінок, які очікують отримати подарунок.

У соціологів з’явилось нове важливе питання для дослідження: чи то жінки недооцінюють чоловіків, чи то чоловіки дещо перебільшують свої «подарункові» наміри? А може є інші, «треті» причини… ми це обов’язково з’ясуємо!  А поки що, будемо вірити у те, що чоловіки зможуть приємно вразити жінок на свято і підняти свої рейтинги, чого і всім бажаємо!

Зі святом Вас, наші найкращі жінки планети!

Нехай весна цвіте в душі!!!

 

 

 

 

Аудиторія дослідження: населення України віком від 18 років і старші

Вибіркова сукупність: 2000 респондентів

Метод дослідження: особисте формалізоване інтерв’ю згідно з опитувальником (face to face)

Помилка репрезентативності дослідження (з ймовірністю 0,95): для значень близьких до 50% похибка становить не більше 2,2%, для значень близьких до 30% – не більше 2%, для значень близьких до 10% – не більше 1,3%, для значень близьких до 5% – не більше 1%

Терміни проведення дослідження: 22 – 28 лютого 2013 р.

 

Розподіл областей:

Захід: Волинська, Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська, Рівненська, Тернопільська, Чернівецька

Центр: Вінницька, Кіровоградська, Полтавська, Хмельницька, Черкаська

Північ: м. Київ, Київська, Житомирська, Сумська, Чернігівська

Південь: АР Крим, Одеська, Херсонська, Миколаївська, м. Севастополь

Схід: Дніпропетровська, Запорізька, Харківська

Донбас: Донецька, Луганська

У Тернополі відкрився новий розважальний комплекс з безкоштовною мийкою машин (відео)

У Тернополі облдержадміністрація, мерія, міліція, суди, прокуратура порушують закон?