В Тернополі відбулось рейдерське захоплення “Тернопільбуду”!

Поділитися

Одне з найбільших акціонерних товариств Тернопільщини піддалось рейдерському захопленню.

Акціонерні товариства в Украні були однією з форм організації бізнесу, який прибирав до рук об’єкти державної власності після розвалу СРСР. Створений ще в радянські роки (27 січня 1944 року, на чому неодноразово наголошує у рекламних публікаціях керівництво компанії), «Тернопільбуд» став відкритим акціонерним товариством, а згодом реорганізувався у товариство з обмеженою відповідальністю. Та якщо до 2001 року акціонери ВАТ «Тернопільбуд» були безпечні у стабільності свого заробітку, то з приходом того ж року Василя Лила до керівництва товариством почалася восьмирічна історія рейдерського захоплення сім’єю будівельника статутного капіталу.

Для початку було «розмито» активи ВАТ «Тернопільбуд». Розмивання активів — практика перевірена і надійна. Проводять її наступним чином: приєднуючи до товариства нові акції, проводять випуск додаткових емісій (акцій), що в результаті призводить до знецінення першопочаткових акцій. У цей же час зменшуються вага акціонерів товариства і можливість їхнього впливу на нього.

7 вересня 2004 року Антимонопольний комітет України ухвалює рішення, яким надає дозвіл «ТОВ «ВсеБуд» (м. Тернопіль), яке планує здійснювати діяльність на ринку будівельно-монтажних робіт, на приєднання до ВАТ «Тернопільбуд» (м. Тернопіль), яке діє на регіональному ринку будівельно-монтажних робіт». З’ясувалося, що компанія, яку приєднували до «Тернопільбуду», була створена незадовго до проведення «оборудки» «своїми» людьми. В результаті «спецоперації» частка сім’ї Василя Лила зросла із 35 до 70 відсотків. Таким чином керівник ВАТ отримав контрольний пакет акцій, а вартість акцій решти акціонерів зменшилася вдвічі.

22 червня 2007 року той же АМКУ надав дозвіл на нове приєднання: ТОВ «ВсеБуд-1», яке не здійснювало господарської діяльності (!). Вартість майна нової структури оцінили на суму, що в десять разів (!) перевищувала активи «Тернопільбуду». Відтак акції міноритарних акціонерів (осіб, що володіють пакетом акцій, який напряму не дозволяє брати участь у керівництві товариства) ВАТ різко сповзли вниз.

Цими двома кроками Василь Лило домігся того, аби інші акціонери «Тернопільбуду» не лише втратили в ціні свої акції, а й не отримали змоги зазіхнути на керівництво компанією та розподіл прибутку. Згідно з даними протоколу №10 чергових загальних зборів акціонерів ВАТ «Тернопільбуд» від 27 лютого 2009 року, таких безправних акціонерів налічувалося більше 15000 фізичних осіб та три юридичні особи. Про своє безправ’я в компанії вони ще не знали.

То був перший етап на шляху перетворення акціонерного товариства «Тернопільбуд» у приватну, підконтрольну Василеві Лилу компанію.

 Продовження в наступних публікаціях.

 Іван Кордуба.

Нова форма реєстру податкових накладних діє з 1 березня

Бізнес на науці: за сторінку своєї праці треба заплатити 25 гривень!