Тернопільщина стала індикатором євроінтеграції

Поділитися

Минулий тиждень для України був перенасичений політичними та дипломатичними подіями. Впродовж коротких семи днів відбулися візити президентів, міжнародні зустрічі, старт протестної акції «Встань, Україно», нескінченне обговорення можливості силового розблокування Парламенту, невдалі урядові ініціативи зі створення чергової фінансової служби із залякування та багато іншого. Та з-поміж маси інформаційних повідомлень особливо показовим стало обговорення української ситуації в Європейському Парламенті. Всього лише година дебатів європейських політиків виявила всю палітру думок про нас та про нашу державу.

Ця подія була особливо важливою для нас, оскільки стислі строки підготовки до інспекції Європейської Комісії – виконавчого органу Європейського Союзу в Україні у травні, внесли кардинальні зміни у відносинах уряду і опозиції, змішавши карти усім політичним учасникам.

Звичайно, Міністерство зовнішніх зносин із всіх тридцяти виступів дипломатів відібрало традиційно лише ті, що стосувалося закликів до розблокування трибуни у Верховній Раді, повністю проігнорувавши вал справедливої та конкретної критики з боку європарламентарів.

«Вибіркове судочинство», «незаконне позбавлення депутатських повноважень», «політичні переслідування», «системні проблеми демократії», «ескалація порушень прав людини та зловживання судами в політичних цілях», «порушення верховенства права», «зачистка членів парламенту», «політичні мотиви судових справ», «повернення радянських принципів», «суіцидальні політичні дії», «геостратегічна ганьба», «сфабриковані звинувачення», «відсутність незалежної судової системи», «приниження і віроломство Януковича», «45 млн. населення в заручниках режиму», «декларації замість реальних справ», «чи повинні українці відповідати за злочини свого уряду» – це лише деякі оцінки, що прозвучали 13 березня в Страсбурзі з уст депутатів Європейського Парламенту.

До них додався і досить категоричний виступ голови делегації «Європейський Союз – Україна» Павела Коваля, який зовсім скоро очолить місію європейських спостерігачів в нашій державі. Окрім загальних проблем із верховенством права та незалежністю судів, він виокремив питання  перешкоджання вступу в депутатські повноваження на Тернопіллі. Імена тих депутатів, що в силу незаконних дій протягом тривалого часу не можуть приступити до своїх обов’язків в Тернопільській обласній раді, в тому числі і представників Всеукраїнського об”єднання “Свобода”, пан Коваль поставив в один ряд з Тимошенко, Луценко, Власенко.

Парламентарів вразив масштаб порушень конституційних прав на Тернопільщині. Жодна з європейських країн не стикалася з ситуацією, щоби так нахабно ігнорували волевиявлення громади, нехтували власним законодавством та Конституцією.

Тернопільські події виявили цілий пласт проблем місцевого самоврядування в Україні та підтвердили наявність в країні тотального порушення прав громадян, системної кризи державного управління.

Звичайно, звернення громадськості Тернопільської області разом з цілим оберемком судових рішень про незаконність дій заполітизованої  виборчої комісії не могли залишитися непоміченими у Європі.

Представники європарламенту висловили свою підтримку пропозиції включити до питань травневого моніторингу підготовки України до Угоди про асоціацію з Європейським Союзом питання відновлення правового конституційного  порядку в Тернопільській області. Вже незабаром гості з Європейського Парламенту завітають в наш край.

Незважаючи на загалом критичну оцінку діяльності уряду Януковича в Україні, на засіданні Європейського Парламенту звучали заклики про підтримку європейських прагнень українського народу. Депутати говорили і про те, що українці заслуговують на належне ставлення та сприяння демократичним перетворенням. Практично всі виступаючі підтвердили незмінність позицій своїх країн до вступу України до європейської спільноти, а також розуміння того, що у євроінтеграції нашої країни є чимало потужних опонентів та відвертих ворогів. Всі зійшлися на тому, що незважаючи на чималі складності, недосконалість української державної системи, національного законодавства, низький рівень довіри до уряду та президента, невідповідність судової системи, Європейський Союз буде неповним без України, а спільні цілі та мета дадуть поштовх розвитку всіх об’єднаних країн та націй.

Прозвучав також персональний заклик Ребекки Хармс до президента Януковича, що «…в правовій, конституційній державі виборці самі мають вирішувати, кому сидіти в Парламенті».

Нам залишається сподіватися, що наші найвищі посадовці читають не тільки придворну пресу та цензуровані урядові повідомлення. Бо до травня залишилося зовсім мало.

Леонід БИЦЮРА, голова комісії з питань законності та правової політики Тернопільської обласної ради

Тарашевський проти Михно

«Дитинство без туберкульозу»