Антимонопольний комітет на Тернопільщині займався кукурудзяними паличками, ліками, відходами та ритуальними послугами

Поділитися

 Як повідомив голова Тернопільського обласного територіального відділення Курницький І.І., відділення у І кварталі 2013 року зосередило увагу під час виконання своїх повноважень щодо захисту та розвитку конкуренції на таких соціально важливих ринках: реалізації лікарських засобів; підключення об’єктів містобудування до інженерних мереж електро-, газо-, тепло-, водопостачання та водовідведення; збору, вивезення, перероблення та захоронення побутових відходів; супутніх послуг при наданні адміністративних послуг; ритуальних послуг.

За поточний період відділенням проведено 4 перевірки суб’єктів господарювання та органів державної влади, органів місцевого самоврядування, адміністративно-господарського управління та контролю.

Протягом І кварталу 2013 року зберігався високий рівень довіри до відділення з боку громадськості, підприємців та органів влади. До відділення письмово звернулися 19 заявників.

У січні – березні 2013 року за результатами розгляду заяв, проведених перевірок та за власною ініціативою відділенням розпочато розгляд справ або надані обов’язкові до виконання рекомендації в кількості 27 одиниць, що на 4 % більше від аналогічного періоду минулого року .

Протягом звітного періоду відділенням припинено 25 порушень, що на 47 % більше минулого року.

За І квартал 2013 року відділенням на порушників накладено штрафів на суму 303,6 тис. грн., що на 13,6 % більше минулого року. Порушниками сплачено до державного бюджету 252,2 тис. грн., що на 88,5 % більше аналогічного періоду минулого року.

Економічний ефект від припинених порушень законодавства про захист економічної конкуренції за І квартал 2013 року склав понад 11820 тис. грн., у 17,8 рази більше минулого року.

З метою інформування тернополян про роботу по захисту та розвитку конкуренції Відділенням налагоджено дієву співпрацю з засобами масової інформації. Так, протягом звітного року проведено у 3,9 рази більше аналогічного періоду заходів інформування громадськості у вигляді інтерв’ю, виступів, повідомлень у засобах масової інформації

Поширення суб’єктами господарювання інформації (реклами), що вводить в оману споживачів, знаходиться у полі зору та підвищеної уваги Антимонопольного комітету України, зокрема, і його Тернопільського обласного територіального відділення.

Здобуття суб’єктом господарювання неправомірних переваг на ринку завдяки поширенню ним оманливої інформації (реклами), є недобросовісним та нечесним, як у відношенні до його конкурентів, так і до покупців товару.

Відділенням припинено прояви недобросовісної конкуренції з боку ТОВ «РМФ», яке поширювало неправдиву інформацію, а саме, розміщувало на споживчих упаковках продукції, зокрема:

– паличок кукурудзяних солодких неглазурованих «Молочних» написи – «Тільки найкращі складники!»,

– попкорну солодкого: «в одній порції попкорну утримується стільки клітковини, скільки у великому яблуці або половині порції геркулесової каші з висівками…Він рекомендований для повноцінної щоденної дієти для дорослих і дітей, тому що попкорн нормалізує моторні функції кишечнику. Наш попкорн виготовлений за американською технологією рекомендованою Інститутом Попкорну (м. Чикаго)», не маючи на це жодних підстав.

Оскільки поширення Товариством неправдивої інформації створювало у споживачів невірне уявлення про товар, Відділення притягнуло ТОВ “РМФ” до відповідальності.

ТОВ “РМФ” визнало факт вчинення порушення та вилучило із споживчих упаковок неправдиву інформацію.

 

Тернопільське територіальне відділення, в межах повноважень визначених законодавством, виявляє та припиняє порушення законодавства про захист економічної конкуренції суб’єктами господарювання, які є учасниками торгів у сфері державних закупівель.

Відповідно до статті 1 Закону України «Про захист економічної конкуренції» економічна конкуренція характеризується як «змагання між суб’єктами господарювання з метою здобуття завдяки власним досягненням переваг над іншими суб’єктами господарювання…».

Однак, учасники торгів попередньо домовляються між собою про забезпечення перемоги у торгах одного з них. Тобто, учасники торгів замінюють ризик, що породжує конкуренція, на координацію своєї поведінки. Така координація призводить до усунення між ними конкуренції під час проведення замовником торгів.

Протягом кварталу відділенням розглянуто 9 справ про порушення у вигляді антиконкурентних узгоджених дій.

Переважна більшість виявлених випадків антиконкурентних узгоджених дій суб’єктів господарювання, стосувалася спотворення результатів торгів при закупівлі за державні кошти лікарських засобів, продуктів харчування, нафтопродуктів, тощо.

Зокрема, відділенням припинено порушення, з боку:

* Тернопільського обласного виробничо-торгового аптечного об’єднання та Бережанської обласної комунальної центральної районної аптеки № 6 (закупівля за предметом: вітаміни, гормони, алкалоїди та антибіотики , замовник – Тернопільський обласний клінічний онкологічний диспансер);

– ПП «Ватра» та ПП «Галич-Світло» (закупівля за предметом «устаткування освітлювальне»; замовник – державний вищий навчальний заклад «Тернопільський державний медичний університет ім. І.Я. Горбачевського МОЗ України»);

– ТОВ «Бережани метал-транс», ТОВ «Бережанибудіндустрія» та СПД ФО Котовського Я.П., (закупівля за предметом «продукти нафто перероблення рідкі»; замовник – Бережанська центральна районна комунальна лікарня);

-ТОВ «Нова-4» та ПП «Блікс» (закупівля послуг в лісовому господарстві, а саме: рубки формування і оздоровлення та лісозаготівлі; замовник – Державне підприємство «Бережанське лісомисливське господарство»);

– СМП «Сателіт», ФОП Боднар І.П. та ФОП Кобрини А.Я. (закупівля за предметом «холодильники, вентилятори та електроковдри» та «прилади електричні побутові інші»; замовник – Тернопільський національний економічний університет) та інші.

За результатами розгляду справ на порушників було накладено штрафів на загальну суму 211,3 тис. грн. Порушниками сплачено до державного бюджету понад 135 тис. грн.

2. Одним з пріоритетних напрямків діяльності Антимонопольного комітету України на 2013 рік є вжиття комплексу заходів, спрямованих на запобігання, виявлення та припинення порушень законодавства про захист економічної конкуренції на ринку супутніх послуг при наданні адміністративних, а саме послуг, що пов’язані з наданням адміністративних послуг.

Планом Комітету щодо забезпечення системного дослідження у 2013 році ринку супутніх послуг адміністративним послугам передбачено дослідження ринку супутніх послуг в Тернопільській області.

При дослідженні зазначеного ринку основним завданням для відділення є визначення переліку супутніх послуг, надавачів цих послуг та виявлення гострих проблем на ринках супутніх послуг, зокрема тих, що мають негативний соціальний аспект та тих, що негативно впливають на розвиток бізнесу та стримують розвиток конкуренції.

Тобто, в ході дослідження відділення розглядатиме супутні послуги при наданні адміністративних не лише ті які визначені статтею 15 Закону України «Про адміністративні послуги», зокрема копіювання, та ламінування тощо, а розглядатиме й інші види платних послуг які є передумовою надання безоплатних супутніх послуг, що пов’язані з отриманням адміністративних послуг.

За результатами проведеного дослідження Комітетом планується напрацювати пропозиції про внесення змін до законодавчих та нормативно-правових актів для удосконалення регулювання адміністративних та супутніх послуг.

 

Під час свого виступу І.І. Курницький зауважив, що територіальне відділення відкрите для спілкування та в установленому порядку приймає та розглядає заяви і звернення як громадян, так і суб’єктів господарювання, установ, організацій тощо.

У світі існує така практика: 99,9 відсотка порушень конкуренційного законодавства розслідуються за зверненнями громадян і компаній-конкурентів. На жаль,в Україні до цього ще далеко. Однак, усі виявлені факти зловживання суб’єктами господарювання монопольним становищем та факти недобросовісної конкуренції суворо каратимуться. Щоби про них якомога раніше дізнавалися, для звернення громадян щодо порушень законодавства про захист економічної конкуренції у Тернопільському обласному територіальному відділенні Антимонопольного комітету України відкрито постійно діючі пряма та “гаряча” телефонні лінії.

У Тернополі злодій-варвар не лише обікрав храм, а й ледь не спричинив там пожежі

У тернопільській музичній школі №1 відбувся академконцерт