Банальний кон’юнктивіт чи підступний ворог?

Поділитися

Якщо ви страждаєте від відчуття сухості в очах в кінці робочого дня, вам, швидше за все, допоможуть промивання водою і спеціальні краплі, так звані «штучні сльози». Якщо ваші очі злегка почервоніли після сну, можливо, ви не доспали. Але коли ви помічаєте, що сухість посилюється, а після нічного відпочинку на повіках утворюються кірочки, а очі важко відкрити, краще відразу звернутися до лікаря, це може бути кон’юнктивіт.

Кон’юнктива – слизова оболонка, що вистилає передню поверхню ока і задню частину повік. Її запалення називається кон’юнктивітом. Серед   очної патології, кон’юнктивіт становить більше 30% всіх випадків. На жаль, це захворювання не має вікової ознаки – іноді навіть дводенні малюки мучаться з цією неприємною хворобою. Адже недуга, як і всякий ворог, нападає несподівано.

Лікарі-офтальмологи розрізняють кілька типів і форм кон’юнктивіту залежно від збудника хвороби та тяжкості перебігу захворювання.

У більшості випадків лікарям доводиться мати справу з інфекційними кон’юнктивітами, так як цей вид захворювання дуже заразний і швидко поширюється в колективах (школа, дитячий сад, офіс і т.д.). Причиною розвитку недуги є інфекція (бактерії, віруси). Захворювання зазвичай починається на одному оці, а через деякий час (2-4 дні) переходить і на інше. При цьому очі червоніють, з’являється припухлість повік, посилюється сльозоточивість, часто бувають виділення слизистого, гнійного характеру.  Хвору людину турбують неприємні  відчуття печії, стороннього тіла (піску)  і свербіжу, які не проходять після промивання. Можливий також біль в очах.

Також є алергічний кон’юнктивіт, викликаний сезонним загостренням або безпосередньою реакцією на будь-який подразник. Уражає обидва ока і є реакцією на такі речовини, як, наприклад, квітковий пилок. Він викликає сильне свербіння і набряк слизової оболонки.  Найчастіше алергічний (сезонний) кон’юнктивіт загострюється навесні. Цього ж  року у зв’язку із «затяжною» зимою цей тип кон’юнктивіту не знайшов ще широкого розповсюдження.

Ще розрізняють запалення, викликані впливом шкідливих хімічних та фізичних факторів і ті, що з’явилися внаслідок загального захворювання. Токсичний кон’юнктивіт характеризується значним почервонінням ока.

Більш детально хотілося б зупинитись на інфекційних кон’юнктивітах, оскільки саме вони домінують зараз при зверненні пацієнтів до лікарів-офтальмологів. Потрібно пам’ятати, що інфекційний бактерійний кон’юнктивіт досить заразний. Інфекція може передаватися повітряно-крапельним шляхом, а також через спільні предмети (рушник, наприклад). Щоб не заразитися, потрібно строго дотримуватися правил особистої гігієни   (не доторкатись до очей брудними руками, мати особистий рушник (при появі проявів захворювання бажано паперовий, одноразовий), намагатися не контактувати з хворими).

При перших ознаках недуги слід негайно звернутись до лікаря. Хочу наголосити, що цьогорічний кон’юнктивіт відрізняється швидким «агресивним » перебігом. При  такій формі захворювання потрібно стежити за тим, щоб очі були чистими. Для цього регулярно видаляють гнійні виділення з допомогою ватних тампонів, змочених в дезинфікуючих рідинах. Найчастіше це розчини фурациліну, борної кислоти. Так само можуть допомогти відвари лікарських трав (ромашки, календули, волошки). Протягом дня слід використовувати антибактеріальні краплі, а на ніч закладати мазі. Поки не припиняться гнійні виділення, для того щоб уникнути повторного зараження, слід щодня міняти рушник і постільну білизна.

Вельми поширеним типом кон’юнктивітів є на сьогоднішній день вірусний кон’юнктивіт. Медиками виявлено більше трьох десятків типів вірусів, здатних викликати хворобу. Найчастіше це збудники тонзилітів, пневмоній, інших респіраторних захворювань. Вірусний кон’юнктивіт часто асоціюється із застудою або з ознаками респіраторної інфекції, такими як біль у горлі. Він зазвичай починається на одному оці, а потім заражає інше протягом декількох днів. Повіки при цьому набрякають, червоніють, очі сльозяться. Можливі слизисто-гнійні виділення. Почервоніння поширюється на все око, але найсильніше це помітно в нижній складці між повікою та очним яблуком. Вірусний кон’юнктивіт може супроводжуваться гарячковим станом: високою температурою, збільшенням лімфовузлів, в процес втягуються верхні дихальні шляхи.

В жодному разі не можна зволікати. Потрібно негайно звертатись до лікаря-офтальмолога. Чим раніше пацієнт розпочне лікування – тим легший перебіг захворювання та швидше одужання. Лише лікар призначить  вам краплі, мазі та ін’єкції противірусних препаратів залежно від збудника захворювання. Самолікуванням краще не займатися, адже ви не знаєте точно, який вірус вразив ваші очі. Основне завдання – дотримуватися рекомендацій лікаря і тримати очі чистими.

Особливо загострюю увагу батьків на здоров’ї очей дитини. Адже діти досить часто страждають інфекційними кон’юнктивітами. До того ж у малюків очі досить ніжні і захищені значно слабше, ніж у дорослих. Тому дитині навіть не обов’язково безпосередньо контактувати з хворим, досить буває просто перебувати якийсь час в одному приміщенні. Симптоми інфекційного кон’юнктивіту у дітей схожі на ті, що відзначаються у дорослих, але при цьому хворобливі відчуття, набряки, можуть бути більш вираженими. Кон’юнктивіт у дітей може супроводжуватися підвищенням температури, загальною слабістю. Виділення можуть бути прозорими, напівпрозорими, гнійними. Малюк може скаржитися на біль, печіння, ховати очі від яскравого світла.

Кон’юнктивіт у дітей часто виникає на фоні, або після перенесеного інфекційного захворювання, коли організм ослаблений. Тут важливо стежити за тим, щоб не допускати розвитку в організмі хронічних інфекцій (тонзилітів, гайморитів), так як це може стати причиною хронічного кон’юнктивіту, що, в свою чергу, може закінчитися погіршенням зору.

Ні в якому разі не використовуйте домашні засоби і не купуйте ліки на свій розсуд. При перших симптомах запалення терміново покажіть малюка офтальмологу. Лікар з’ясує, чим викликана хвороба і в залежності від цього призначить лікування. Якщо це бактеріальний кон’юнктивіт, вам допоможуть краплі або мазь з антибіотиками. Якщо інфекцію викликали віруси, будуть потрібні противірусні засоби. Щоб зменшити запалення, кожні дві години протирайте очі малюка (у напрямку від зовнішнього куточка до внутрішнього) тампонами з марлі, змоченими у відварі ромашки, шавлії, календули. Для кожного ока беріть окремий тампон і щоразу готуйте новий відвар.

 

Для профілактики кон’юнктивіту у дітей батькам необхідно навчити свою дитину не терти очі, особливо брудними руками. Слідкуйте за тим, щоб у дитини був добрий імунітет. При знижених захисних функціях організму дитина може легко застудитися, внаслідок чого може з’явитися це захворювання.

У кожному разі при перших ознаках хвороби краще  відразу звернутися до лікаря-офтальмолога, незалежно від того, захворіла дитина чи дорослий.
Самолікуванням захворювонь очей займатися небезпечно.

Матеріал підготувала лікар-офтальмолог Поліклініки Медікус,

лікар вищої категорії Оксана Григорівна Хомишин

За детальнішою інформацією звертайтеся Поліклініка Медікус

головний лікар – лікар вищої категорії, кандидат мед.наук Швед А.М.

 за адресою:

м. Тернопіль,вул. Живова,28,

Запис проводиться за тел.: (0352) 52-57-57; 40-05-17

 

Тернопільській владі дадуть “прикурки” через забудову парків

Заява Тернопільської обласної організації ВО «Батьківщина» з приводу провокацій та висвітлення акції «Вставай, Україно!»