Подарунок зими – кератит

Поділитися

Цьогорічна затяжна зима приспала весняне сонце, проте розбудила небезпечну недугу – інфекційний кератокон’юнктивіт. Багато наших краян звертаються зараз до лікарів-офтальмологів у зв’язку із запаленням очей. Останнім часом домінує комбінована патологія: запалення кон’юнктиви ока – кон’юнктивіт та запалення рогівки – кератит. Про кон’юнктивіти, їх ознаки та поради щодо профілактики й лікування наші читачі мали змогу ознайомитись у попередньому випуску газети. Цього  ж разу хочу розповісти про  кератит, адже це захворювання може спричинити зниження зору і навіть стати причиною інвалідності при невчасному зверненні до лікаря, нехтуванні порадами фахівців та байдужому ставленні до власного здоров’я.

Кератит – це захворювання запального характеру, що уражає рогівку ока. Причиною можуть бути травми, бактеріальні та вірусні інфекції, грибки, хронічні захворювання (туберкульоз, сифіліс і т.д.), гіпо- та авітамінози, дистрофічні зміни. Захворювання проявляється переважно помутнінням рогівки, появою виразок, почервонінням ока, супроводжується больовими симптомами. Найчастіше має травматичний та інфекційний характер. При кератиті спостерігається рясна сльозотеча, світлобоязнь, зменшується блиск і прозорість рогівки. Якщо не лікувати кератит, то можливе зниження зору або утворення рубця – більма. Офтальмологи розрізняють поверхневий та глибокий кератит.

При поверхневому кератиті уражається верхній шар рогівки. Він може виникнути як ускладнення після кон’юнктивіту, блефариту. Після поверхневого кератиту рубці на рогівці, як правило, не залишаються.

При глибокому кератиті виникає запалення внутрішніх шарів рогівки. У цьому випадку на рогівці залишаються рубці, які в разі локалізації на зоровій осі можуть знижувати гостроту зору.

Для цієї пори року характерними є наступні види кератитів:

1) весняний кератокон’юнктивіт. Причина запалення і виразки рогівки – важка алергічна реакція;

2) бактерійний кератит. Бактерійна інфекція рогівки може виникнути у результаті травми або неправильного носіння контактних лінз. Як правило, бактерійні кератити викликають такі бактерії, як Staphylococcus aureus і синьогнійна паличка;

3) вірусний кератит. Викликається вірусами, у 70% випадків вірусом герпесу. Після герпетичного кератиту часто залишаються так звані “дендритні виразки”, захворювання зазвичай носить рецидивуючий характер. Герпетичний кератит може бути поверхневим або глибоким. Поверхнева форма має вигляд точкових помутнінь, протікає без вираженої клінічної симптоматики – така форма зустрічається рідко. Глибокі форми захоплюють внутрішні шари рогівки, супроводжуються виразкою і формуванням грубого більма.

При появі найменших скарг з боку очей та підозрі на розвиток запального процесу слід негайно звертатися до лікаря-офтальмолога, оскільки кератит небезпечний своїми ускладненнями. Лікування безпосередньо залежить від причини кератиту і може бути адекватно призначене лише після огляду лікарем. У кожному разі на час захворювання рекомендується припинити використання контактних лінз. Важливу роль відіграє дієта під час лікування – слід вживати кальцій, риб’ячий жир, вітаміни групи С і В, виключити з раціону вуглеводи.

Інфекційні кератити, як правило, вимагають антибактеріальної, протигрибкової або противірусної терапії. Зазвичай при кератитах призначають очні краплі, гелі, мазі, таблетки, а при необхідності  – внутрішньовенні ін’єкції препаратів. При вчасно розпочатій правильній терапії кератити успішно піддаються лікуванню, без серйозного зниження зору.

При закінченні запального процесу не варто припиняти лікування. Треба, щоб розсмокталися помутніння, які залишилися в рогівці. Зазвичай лікар корегує призначення у процесі лікування індивідуально для кожного пацієнта у відповідності до його недуги.

Ще раз хочу наголосити, що звертатись за консультацією лікаря-офтальмолога слід якомога швидше, вже при перших ознаках кератиту. Оскільки в результаті деяких інфекцій можуть з’являтися рубці на рогівці із зниженням зору або перфорацією рогівки, проникненням інфекції вглибину ока, що може призвести навіть до сліпоти.

Лікарі-офтальмологи Поліклініки Медікус нададуть висококваліфіковану консультацію та допоможуть зберегти Ваші очі здоровими, а барви світу – прекрасними. Не займайтесь самолікуванням і не перевіряйте на власному досвіді давно відому істину: «Цінуємо те, що втрачаємо», адже мова йде про здоров’я.

Матеріал підготувала лікар-офтальмолог Поліклініки Медікус, лікар вищої категорії Оксана Хомишин.

У Підволочиському районі – новий керівник

Книжкове свято у Тернополі