Соціологи стверджують, що менше половини українців хотіли б народитись в Україні, — це вирок режиму Януковича

Поділитися

 Сьогодні соціологічна група “Рейтинг” оприлюднила цікаве дослідження. Жителів нашої держави запитали — у якій країні ви хотіли би народитися, якби могли обирати… Відповіді респондентів свідчать про серйозну проблему, яка існує в нашій державі.

 Виявилось, що лише 48% українців хотіли б народитися в Україні, 9% – у Росії, 5% обрали б Німеччину, 4% – США, по 2% – Великобританію, Італію, Швейцарію, Францію, по 1% – Польщу, Канаду, Швецію, Білорусь. Разом з тим, 2% – обрали б СРСР, близько 4% – інші країни. 16% опитаних не змогли відповісти на запитання.

 У розрізі електоральних симпатій маємо ще більш промовисті дані. Найбільш відданими країні виявились виборці «Батьківщини» та «Свободи» – майже 60% з них, якби мали можливість обрати країну, де народитися, обрали б Україну. Кожен десятий виборець КПУ хотів би народитися в СРСР. Кожен шостий виборець Партії регіонів та КПУ хотів би народитися в Росії. Натомість кожен шостий виборець УДАРу обрав би Німеччину.

 За словами громадського діяча Романа Заставного, ці результати свідчать про гуманітарну катастрофу, яка чекає Україну в майбутньому. Центральна влада системно насаджує українцям почуття меншовартості. Інформаційний простір України відданий на поталу російській масовій культурі, з підручників історії зникли розділи про національно-визвольну боротьбу, триває наступ на українську мову. При цьому молоді люди не можуть реалізувати свій потенціал в країні Януковича-Азарова. Безробіття, одні з найгірших у світі умов для ведення підприємницької діяльності, відсутність інтересу до України з боку інвесторів — наслідки панування сьогоднішнього владного режиму.

 “Лише докорінна зміна гуманітарної політики і максимальне сприяння розвитку підприємництва можуть врятувати Україну, – вважає Роман Заставний. – Але зміни в економічний, політичній, гуманітарній сферах повинні початись зі зміни влади”.

 

Григорій Швець

Перші подихи весни у Тернополі

Хто солов’їну забуває, того Тернопіль яйцями карає