Спадок потрібно відображати весь: і майно, і гроші

Поділитися

Враховуючи те, що мною у 2012 році було успадковано майно дядька, у  березні цього року я  подав декларацію про доходи. Однак, крім  будинку з надвірними будівлями, мені “перейшли” і гроші на депозитному рахунку, які я не задекларував. Чи передбачена відповідальність за це і чи я можу подати другу,  правильну декларацію?  Також мене цікавить термін сплати податку за це майно.

Відповідає начальник відділу взаємодії із ЗМІ та громадськістю Тернопільської об’єднаної ДПІ Василь Ілліч Карпа:

Хочу зразу зауважити, що термін подання громадянами декларацій про майновий стан та доходи закінчується 30 квітня 2013 року. Це не стосується тих, хто має право подавати таку декларацію для отримання податкової знижки, термін для яких – до 31 грудня.

В поданій декларації Ви, справді зобов’язані були відобразити усі об’єкти спадщини, включаючи і грошові кошти на депозитному рахунку. Адже при виявленні податковою інспекцією заниження сум податку на доходи у річній декларації, до фізичної особи застосовується штраф у розмірі 25 відсотків від суми донарахованого податку, а також пеня та адміністративна відповідальність. Однак, Вашій ситуації можна зарадити. Враховуючи те, що граничний термін подання декларації про майновий стан та доходи ще не закінчився, допущені помилки можна виправити, подавши нову звітну декларацію. В такому разі відповідальності не буде. Це передбачено статтею 123 Податкового кодексу України.

Щодо термінів сплати. Фізичні особи зобов’язані самостійно – до 1 серпня 2013  року сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену в поданій ними податковій декларації.

Хочу також сказати про новації при проведенні цьогорічного декларування доходів. Крім традиційних форм (особисто або поштою), громадяни мають змогу подати такі декларації через мережу Інтернет. Для цього необхідно отримати безкоштовний електронний ключ (підпис), необхідний для підтвердження особистості платника податку, звернувшись до  сектору реєстрації користувачів при ДПС у Тернопільській області управління сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту ДПС України. Він знаходиться у Центрі обслуговування платників податків Тернопільської ОДПІ (к.122). У Центрі також можна отримати  усі консультації, що стосуються  порядку заповнення звітності, сплати платежів до бюджету, сервісів податкової служби.

 

Календар тернопільського бухгалтера на квітень

Los Colorados та Правда. Українська