Великоднє послання владики Василія Семенюка

Поділитися

Всесвітліші, Всечесні та Преподобні отці, Преподобні брати і сестри,

семінаристи духовної семінарії, дорогі у Христі брати і сестри

Тернопільсько-Зборівської

архиєпархіальної та митрополичої спільноти

Христос Воскрес!

“Воскресіння твоє, Христе Спасе,

ангели оспівують на небесах,

і нас на землі сподоби чистим серцем

тебе співом прославляти”.

Пасхальна утреня

Дорогі у Христі брати і сестри, сьогодні найбільше свято в Церковному році, «Празник празників і Торжество всіх торжеств». Сьогодні Великдень, «великий день», бо Христос Господь наш Воскрес із мертвих.

У Ісусі здійснилися усі пророцтва Старого Завіту: Богочоловік випив до дна гірку чашу страждань і терпінь, але тоді через воскресіння прийшла рівноцінна перемога добра над злом та гріхом: «Не бійся: я – перший і останній, і живий; і стався мертвий, і от – я живий навіки; і маю ключі смерті й аду» (Одкровення 1,18).

«Пасха Господня, Пасха від смерті бо до життя і від землі до небес» (Пасхальна утреня). Христове Воскресіння – це Пасха, що означає «перехід». За Мойсея усі первородні ізраїльського народу були врятовані через принесення в жертву ягняти, яке споживали, а кров’ю позначили одвірки своїх домівок. Подібно для нас, християн, Христос є тим Ягням, Агнцем-Пасхою. Святий Апостол Павло говорить: «Бо Пасха наша, Христос, принесений у жертву» (1Коринтян 5,7).

«Ви шукаєте Ісуса Назарянина розп’ятого, Він воскрес, його нема тут!» (Марко 16,6). Ознакою Великодня є радість. Воскресіння Христове містить у собі силу, яка відкриває перед людиною остаточну мету її життя, дозволяє ясно пізнати сенс нашого існування. А найбільше подія воскресіння надає всій історії людства той спільний та суцільний зміст, на основі якого можемо розбудовувати все наше духовне та суспільне життя.

«Вчора нас поховано з тобою, Христе; встаємо сьогодні з тобою воскреслим» (Пасхальна утреня). Інакше ще було передучора – у Велику П’ятницю, коли розбилися всі надії, заломилися людські серця і, здавалося, все втрачене. Третього дня з гори Голготи понісся тріумфуючий голос Ангела: «Христос Воскрес!». Апостоли передали цю радісну звістку усім учням, а сьогодні Мати-Церква проголошує на весь світ радісну новину про остаточну перемогу Бога. Подія воскресіння – це основа нашої віри: «А коли Христос не воскрес, то марна проповідь наша, то марна й віра ваша… Але ж Христос таки справді воскрес із мертвих, первісток померлих (тобто Він є початок нашого майбутнього воскресіння)» (1 Кор. 15,14.20).

У євангелії від Івана Христос говорить: «Я – воскресіння і життя. Хто в мене вірує, той навіть і вмерши, житиме» (Івана 11,25). Нам треба пізнати Бога таким, яким Він хотів себе нам показати: розп’ятим і воскреслим. Кожний із нас переходить у житті через випробування і терпіння та прагне до осягнення вічного життя.

У цей величний день Воскресіння звертаюся до кожного із Вас, дорогі у Христі, та хочу спонукати усіх вас до правдивого пізнання і засвідчення нашої віри в Господа Ісуса в щоденному житті. 2013 рік проголошений Церквою роком віри для того, щоб ми могли зрозуміти, яку роль відіграє віра для нашого земного життя і вічного спасіння, як потрібно плекати її через щоденну молитву, читання Святого Письма, участь у Службі Божій, допомогу кожному потребуючому, якого Бог подає нам у життя. Україна, український народ можуть змінити своє життя на краще лише через живу віру в конкретних життєвих обставинах, які приходять до нас у родинному житті, на місці нашої праці, тоді, коли потрібно приймати важливі рішення для загального добра всього народу.

Прийняти Воскресіння Господнє – означає наповнити наші серця досконалою любов’ю, яка є мірилом правдивої віри. «Воскресіння день! Просвітімся торжеством, одні одних обнімімо і скажімо: Браття! І тим, що ненавидять нас, простімо все з Воскресінням…» (Воскресна Утреня).

Дякуймо Христу за Його хресну жертву, яку Він приніс за наше спасіння. Нехай Воскреслий Господь благословить усіх вас та дає духовні й фізичні сили, вміння ніколи не опускати рук і з Богом долати усі життєві перешкоди та випробування.

Благословення Господнє на Вас!

Христос Воскрес! Воістину Воскрес!

† Василій СЕМЕНЮК,

архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський

Великоднє послання Блаженнішого Святослава

Страстна п’ятниця у Тернополі відзначилась криком та гучною російськомовною попсою