Бережанську виховну колонію закривають

Поділитися

На Тернопільщині на один виправний заклад стане менше.

Як повідомляють ЗМІ, дві виховні колонії для неповнолітніх закрила Державна пенітенціарна служба України. “Закрито дві виховні колонії – у Дніпропетровській та Луганській областях. Наразі є рішення про закриття Бережанської колонії у Тернопільській області”, – сказав заступник голови Державної пенітенціарної служби України Олександр Дука.

Він пояснив, що такі заходи було вжито з огляду на те, що за останні п’ять років утричі скоротилася кількість засуджених підлітків. Зокрема, з 5,3 тис. дітей, до яких судами застосовано різні види покарань, понад 4 тис. отримали вирок, не пов’язаний з позбавленням волі.

“Зараз у нас залишилося 7 колоній, 6 – для хлопців, 1 – для дівчат”, – зазначив Дука.

Водночас він наголосив, що попри зменшення злочинності серед підлітків, залишається гострою проблема вчинення ними повторних злочинів.

За даними кримінально-виконавчої інспекції, торік 269 неповнолітніх вдруге вчинили злочини. Причому, це переважно тяжкі правопорушення, з яких 8 відсотків були пов’язані зі смертю.

Під час наради ДПтС навела дані дослідження, проведеного у колоніях серед неповнолітніх, які раніше відбували покарання без позбавлення волі, а потім знову вчинили злочин. Виявилося, що більше половини засуджених походять з неповних сімей, 58 відсотків з них потерпали від домашнього насильства. Ще 40% не змогли реалізувати бажання зайнятися соціально позитивною діяльністю, а понад 20% заявили, що їх приваблює кримінальна субкультура.

Учасники наради обговорили шляхи взаємодії між усіма організаціями, причетними до роботи з дітьми, які перебувають у конфлікті із законом, а також домовилися спільно вирішувати питання щодо попередження рецидивної злочинності серед підлітків.

Фестивалю Бережанського замку-2013 не буде через вандалізм

“Сільпо” в Тернополі обманює покупців!