Івану Демчишину – 65

Поділитися

28 червня у бібліотеці-музеї “Літературне Тернопілля” відбулася літературна година присвячена 65-й річниця з дня народження українського поета, письменника, мислителя Івана Демчишина.

Свого часу, газета “Україна молода” писала як пан Іван міг потрапити до Книги рекордів Гіннесса. Чи потрапив – не вдомо. Літератор, член Національної спілки письменників України Іван Демчишин, пинаймні у Книзі рекордів України, його досягнення попередньо вже визнали, а для офіційного визнання залишилося лише залагодити певні формальності. Суть рекорду полягає в тому, що тернополянин написав для своєї дружини привітання на склеєних у сувій аркушах завдовжки аж 67,5 метра.

      А почалася ця історія 35 років тому. Одного разу юний Іван читав своїй тоді ще тільки нареченій вірші про кохання і завершив дуже красивими словами. «А сто таких слів ти міг би мені написати?» — кокетливо запитала дівчина. «Навіть п’ятсот напишу !» — в щирому запалі відповів він. Минув час, вони одружилися і прожили багато років у щасливому шлюбі. Як ось аж недавно, якраз за пару днів до 8-го Березня, дружина в присутності невістки несподівано дорікнула: «А пам’ятаєш, скільки гарних слів обіцяв для мене написати?..» Пан Іван вирішив терміново виправитись. «Я три дні майже не спав, — розповідав він, — а слова мені наче сам Бог з неба посилав!». У результаті з’явилося напівпрозове, напіввіршоване привітання рекордної довжини, повне прекрасних образів і найвишуканіших епітетів. «Побачивши і прочитавши його, — розповідав Іван Демчишин кореспондентові «України Молодої», — дружина Люба була вражена і розчулена до глибини душі, а це для мене важливіше за будь-які рекорди».

Автобус депутата-свободівця з Чорткова таки підпалили

Сьогодні у Тернополі виставка-ярмарок