Об’єднання опозиційних партій дозволить краще протистояти владі

Поділитися

15 червня 2013 року відбудеться об’єднавчий з’їзд партій «Батьківщина» та «Фронт змін». Директор політико-правових програм Центру Разумкова Юрій Якименко у коментарі мережевому виданню «Главред» сказав, що після спільної участі в парламентських виборах рішення про об’єднання цих політичних сил є очікуваним кроком.

Поділ на партії завжди призводить до суперечностей на центральному та місцевому рівнях. Якщо ж з’являється партія з чіткою організаційною структурою і потужними місцевими осередками, вона стає сильнішою.

Тим більше, зараз істотних протиріч між «Батьківщиною» і «Фронтом змін» немає, так як «Батьківщину» очолює керівник «Фронту змін» пан Яценюк. Це стосується і дрібніших партій, наприклад, партії «Реформи і порядок» — дивно, що вона не злилася з «Батьківщиною» раніше.

В такому об’єднаному вигляді опозиції буде легше організовувати свою діяльність і протистояти згуртованій партії влади. Однак, боротьба за лідерство в опозиції, яка є і зараз, залишиться.

Раніше різні лідери належали до різних політичних партій, але в одній політичній силі їм, так чи інакше, доведеться об’єднуватися і вирішувати спірні питання на рівні організації та структури, щоб їх лідерський склад теж знайшов своє місце. Ясно, що буде конкуренція, але завжди можна знайти засоби, щоб зменшити її негативні наслідки. У цілому, об’єднання партій матиме позитивне значення для опозиції.

Щодо реакції влади на це, то вона помітна вже зараз. Влада діє на випередження. Продовжується стимулювання процесу виходу депутатів з фракції, тобто «тушкування», обговорюються можливості створення альтернативних опозиційних сил, підживлюється боротьба всередині самої опозиції тощо. Природно, владі легше мати справу зі слабким опонентом, який внутрішньо суперечливий, ніж з чітко організованою партією.

Джерело

На Тернопільщині все село вечеряло рибою (відео)

Свобода вимагає притягнути винних за паплюження Тернопільського театру до відповідальності