Польські депутати: ОУН-УПА винна у геноциді на Волині

Поділитися

Сенат Польщі ухвалив резолюцію до 70-річчя Волинської різанини, названої депутатами «етнічним конфліктом 1943 року народження, результатом якого стало масове знищення польського населення на Волині». У документі ці події названі «етнічною чисткою з ознаками геноциду». Зазначається, що відповідальність за знищення поляків лежить на представниках ОУН-УПА. Жертвами бандерівців, як стверджується у резолюції, стали близько 100 тисяч поляків.

Напередодні польське видання «Gazeta Wyborcza» у своїй редакційній статті акцентувало увагу на тому, що поняття «геноцид польського населення» стає ключовим у проекті резолюції. «Різні фракції Сейму пропонують включити у текст документа поняття «геноцид» і визнати злочинними такі організації, як ОУН-УПА, СС «Галичина», українську поліцію, яких вважають винними в масових вбивствах поляків на Волині», – зазначаєте «Gazeta Wyborcza». Газета наводить слова депутата Френсіса Стефанюка, який стверджує, що зовнішньополітичне відомство Польщі вже використовує поняття геноцид в офіційних документах, зокрема, пов’язаних з призначенням польського консула у Луцьку. Стефанюк вважає, що слово геноцид не відноситься до України як до держави, а буде застосовуватися лише до організацій, винних у цьому злочині, повідомляє «From-UA».
Президент «Центру системного аналізу та прогнозування», політолог Ростислав Іщенко, коментуючи прийняту резолюцію, звернув увагу на те, що поляки щиро не хочуть псувати відносини з Україною через воєнні злочини сімдесятирічної давності, тому й намагаються застосувати майбутню резолюцію тільки до ОУН-УПА. Однак, на його думку, Польща не зможе не оцінювати дії українських політичних сил, які героїзують тих, кого там на офіційному рівні визнають бандитами і військовими злочинцями.

У першу чергу, за словами Іщенка, проблеми виникнуть у «Свободи», яка прямо солідаризується з усіма перерахованими формуваннями. «Загалом, прийшла пора визначатися, чи залишиться Україна у стані переможців у війні (Антигітлерівської коаліції), чи зарахує себе до переможених (разом з ОУН-УПА та іншими колаборантами). І претензії до України вже не можна буде трактувати як «кремлівські провокації», оскільки солідарну з Москвою офіційну державну позицію щодо українських націоналістів зайняв найближчий союзник і партнер України в ЄС. Немає сумніву, що і позиція всього ЄС буде солідарною з позицією Польщі», – заявив Іщенко.

11 липня 1943 року УПА атакувала на Волині понад 160 населених пунктів. «Кривава неділя» – так поляки назвали цей день. У ході розправ було вбито близько 12 тисяч осіб, загальна ж кількість жертв оцінюється у 200 тисяч. Жертви знищувалися із застосуванням найжорстокіших тортур: їх рубали сокирами, скидали у криниці, перепилювали пилкою, волокли за конем, виколювали очі, виривали язики, розрізали животи вагітним жінкам, насаджували дітей на кіл. Польський історик Корман називає 135 тортур і звірств, застосовуваних українськими націоналістами проти поляків.
http://www.for-ua.com

Справу про отримання хабара керівником комунального підприємства передано до суду

Олексій Кайда направив запит щодо виділення коштів на важливі об’єкти соціально-економічного розвитку Тернополя