За вирощування маку можна заплатити штраф від 306 до 8500 гривень або сісти на 3 роки

Поділитися

На Тернопільщині, як і по всій території України, з червня стартує щорічна операція «Мак». Метою оперативно-профілактичних заходів є, перш за все, профілактика незаконного обігу наркотиків, виявлення та знищення посівів снодійного маку чи конопель, а також запобігання фактам незаконної заготівлі наркотичної сировини.

Як повідомив начальник відділу боротьби з незаконним обігом наркотиків обласної міліції Анатолій Сівчук, чинним законодавством за незаконний посів або вирощування  нарковмісних речовин передбачена як  адміністративна, так і кримінальна відповідальність.

Так, за незаконний посів або незаконне вирощування снодійного маку в кількості до 100 рослин чи конопель у кількості до 10 рослин на господаря накладається адміністративний штраф від вісімнадцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 306 до 1700 гривень). У випадку, коли виявлено незаконний посів або незаконне вирощування снодійного маку в кількості від ста до п`ятисот рослин чи конопель у кількості від десяти до п`ятдесяти рослин – власника земельної ділянки буде покарано відповідно Кримінального кодексу України штрафом у розмірі від ста до п`ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 1700 до 8500 гривень) або заарештовано на термін до шести місяців, або покарано у вигляді обмеження волі на строк до трьох років.

За незаконний посів або незаконне вирощування снодійного маку в кількості п`ятисот і більше рослин чи конопель у кількості п`ятдесят і більше рослин передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до семи років.

Стаття 106-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення також передбачає відповідальність за невжиття землекористувачем або землевласником на закріплених за ними ділянках заходів щодо знищення дикорослих конопель чи снотворного маку у вигляді штрафу від дев’яти до вісімнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 153 до 306 гривень), а на посадових осіб – від 18 до сорока п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 306 до 765 гривень).

 В обласному управлінні міліції діє підрозділ, що займається проблемами незаконного обігу наркотиків. Усі, в кого виникають якісь запитання чи потреба в консультації або допомозі, можуть звертатись за номером телефону в Тернополі 27-13-81.

Спасюка Володимира з села Долина Чортківського району розшукує міліція

Чи приймуть до «Батьківщини» тернопільських «фронтовиків»?