Чи приймуть до «Батьківщини» тернопільських «фронтовиків»?

Поділитися

 Об’єднавчі процеси опозиції навколо партії Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» набувають все більше вираженого характеру. В засобах масової інформації часто з’являються повідомлення про ліквідацію партії «Фронт Змін» Арсенія Яценюка та індивідуальний вхід до політичної сили лідера українських опозиціонерів Юлії Тимошенко. Як відомо, київська міська організація Народного Руху України вже прийняла рішення про саморозпуск та рекомендувала своїм партійцям індивідуально вступати в «Батьківщину».

Такі дії є цілком зрозумілими, адже об’єднання свідомого політичного середовища відбувається заради повалення режиму диктатури Януковича.

Тільки от саме в індивідуальному підході до кожного потенційного члена «Батьківщини» ховає за собою відразу декілька цікавих аспектів.

Відповідно до діючого статуту найпотужнішої опозиційної партії, керівником якої є Юлія Тимошенко, колективного членства, як такого, взагалі не передбачено. Саме тому кожна заява буде розглядатись окремо.

В такий спосіб майбутній заступник голови об’єднаної партії Арсеній Яценюк зможе позбутись багатьох пристосуванців. Як відомо, п’ять із шести тушок в діючому парламенті, були рекомендовані в депутати саме сьогоднішнім лідером «Фронту Змін». Ще один – представник партії «Громадянська позиція» Анатолія Гриценка. Не виключено, що знайдеться ще одна група нардепів-«фронтовиків», які походять із бізнесового середовища, залишать опозиційну фракції до початку третьої сесії у вересні цього року. І вступ Яценюка до «Батьківщини» дозволить йому залишити потенційних тушок поза межами партії.

За інформацією, яка є в розпорядженні «ПРО ВСЕ», декілька попередніх місяців керівна верхівка партій узгоджувала майбутні паритетні умови керівництва в регіональних організаціях. «Тимошенківці» готові подекуди поступитись «фронтовикам» першими особами партійних організаціях в областях. Наприклад очільник Львівської «Батьківщини» і політично і організаційно поступається досвідченому банкіру – керівнику «Фронту Змін».

А от у Тернополі все навпаки. Василь Деревляний вже тривалий час на усіх виборах демонструє стабільні позитивні показники. Не на останньому місці він і серед опозиційних нардепів. В цьому скликанні його позицію підсилила перемога двох його ставлеників – Володимира Бойка та Михайла Апостола на мажоритарних округах, хоч злі язики прогнозували катастрофічний програш.

У Романа Заставного позиції навпаки серйозно послабились. Народним депутатом він так і не став, хоч залишається в десятці кандидатів-списочників, які за певних обставин таки зможуть отримати депутатський мандат.У мінус Заставному й відсутність поваги від колег-«фронтовиків» із Галичини. Чимало голів обласних Яценюкових парторганізацій вважають колегу із Тернополя підлабузником. Вони не сприймають надмірну увагу та постійні «символічні подяки» апартчикам головного офісу «Фронту Змін». Окрім цього, їх дивує дріб’язковість колишнього мера Тернополя. Із достовірних джерел нам стало відомо, що Заставний довго не міг розрахуватись за надруковані перед виборами брошури про Йосифа Сліпого із написом «за сприяння Арсенія Яценюка та Романа Заставного». Не йде йому на користь й постійна співпраця із владою. Близькі до Заставного люди час-від-часу потрапляють на керівні посад у виконавчій владі на Тернопільщині. Також, ще перед виборами його відносили до потенційних тушок, в одному ряді із тими, що вже вийшли із фракції.

Якщо ж в об’єднані на Тернопіллі братимуть участь ще й інші партії об’єднаної опозиції, зокрема Кириленкова «За Україну!», то Заставного відсунуть ще далі. Колишній партійний бос Заставного – В’ячеслав Кириленко не може пробачити політичну зраду екс-меру Тернополя.

Тож, ймовірною і цілком виправданою може стати відмова Заставному у членстві в «Батьківщині». Із ним «пролетіти» можуть і декілька його соратників, які разом крок у крок змінюють партії задля власних вигод.

 Андрій Стрілець, спеціально для «ПРО ВСЕ»

P.S. На нещодавньому помпезному святкуванні дня народження Арсенія Яценюка Романа Заставного ніхто не бачив. Апаратчики «ФЗ» інкогніто розповіли, що Яценюк особисто викреслив його прізвище із списку запрошених гостей.

За вирощування маку можна заплатити штраф від 306 до 8500 гривень або сісти на 3 роки

Найкращий вуз на Тернопільщині займає лише 29 місце в Україні