Хвороба століття – синдром сухого ока

Поділитися

Одне з найпоширеніших офтальмологічних захворювань – синдром сухого ока. Це патологічний стан, який проявляється у вигляді недостатнього зволоження ока, його зовнішніх оболонок – рогівки і кон’юнктиви. Ця недуга може розвиватися самостійно або ж сигналізувати про розвиток якого-небудь захворювання. Як правило, причиною захворювання є тривалий перегляд зображень на екранах моніторів.

 

Симптомами захворювання є неприємні відчуття в очах (наче в них потрапив пісок), печіння, свербіж, на початках – сльозоточивість, пізніше – сухість, сильна або незначна світлобоязнь, швидка стомлюваність очей при зоровому навантаженні (перегляді телевізора, читанні, малюванні та ін.), біль в очних яблуках. При цьому зовні очі можуть виглядати абсолютно здоровими. Іноді синдром сухого ока плутають з кон’юнктивітом – у куточках очей утворюються характерні скоринки, слизова оболонка червоніє. У деяких випадках ефект сухого ока ускладнюється частою сльозотечею. Виникає своєрідний парадокс – тканини ока начебто недостатньо зволожені, при цьому сльози виробляються у надлишковій кількості. Зазвичай після обстеження з’ясовується, що причина неприємних симптомів полягає не у дефіциті вологи, а в порушенні якісного складу слізної рідини. Лікування синдрому сухого ока визначається в залежності від тяжкості захворювання. Лише після ретельного огляду лікарем-офтальмологом пацієнту можна правильно підібрати потрібні препарати. При легкому ступені стартовою «симптоматичною» терапією являється застосування препаратів замінників сльози, які захищають епітелій рогівки ока від висихання і створюють тимчасовий полегшуючий ефект (змазування та зволоження поверхні ока). Якщо лікування синдрому сухого ока замінниками сльози було неефективним, використовують мазі  або гелі. Також рекомендована протизапальна терапія Рестасісом. Це принципово новий підхід до лікування синдрому сухого ока, оскільки препарат усуває причину захворювання – запалення поверхні. Внаслідок чого відновлюється природна продукція сльози, якість та кількість сльози нормалізується. Є також хірургічні методи лікування.

Пам’ятайте, що лікування синдрому сухого ока важливе не тільки у плані досягнення хорошого самопочуття, а й для підтримки здоров’я рогівки. Тому що грізним ускладненням недуги є розвиток виразки з перфорацією (отвором) рогівки та втрата зору

Профілактика сухості очей полягає у правильній організації свого способу  життя:

• при роботі з комп’ютером «відволікатися» кожні 10-15 хвилин;

• користуватися спеціальними окулярами для роботи за комп’ютером;

• не перевищувати рекомендовану тривалість роботи за комп’ютером (для дорослої людини сумарно 4 год на робочий день);

• правильне харчування, прийом вітамінів;

• прогулянки на свіжому повітрі;

• часте провітрювання приміщень, вологе прибирання;

• підвищене вживання рідини;

• гімнастика для очей;

• свідомо намагайтеся частіше моргати, особливо коли читаєте або   дивитеся телевізор;

• не тріть очей – це тільки посилює роздратування.

Лікарі-офтальмологи Поліклініки Медікус нададуть більш детальну інформацію про синдром сухого ока, підберуть індивідуальну схему лікування та профілактики.

Інформацію підготувала лікар-офтальмолог Поліклініки Медікус Оксана Хомишин

Як туристи-велосипедисти подорожували Тернопільщиною (відео)

У Тернополі вагітну переїхали джипом «як мішок бараболь» (відео, фото)