Неповнолітній рецидивіст

Поділитися

Одним із завдань нашої держави є захист суспільства. Такий захист держава забезпечує двома шляхами – запобігаючи злочинам і заарештовуючи і караючи злочинців. У системі правосуддя щодо неповнолітніх злочинців, акцент ставиться на перевихованні. У молодих злочинців попереду довге життя і суспільство зацікавлене в тому, щоб допомогти їм зробити своє життя продуктивним. Однак, все частіше на теренах України раніше судимі неповнолітні вчиняють рецидивні злочини. Основними причинами злочинів є виховання у малозабезпечених, неблагополучних родинах.

Так, минулого року у Збаразькому районі Тернопільської області неповнолітній скоїв крадіжку під час випробувального терміну. Учень 9 класу уже був судимий у 2011 році за ч.3 ст.185 КК України (крадіжка) – на 3 роки позбавлення волі. На підставі ст. 104 КК України звільнений від відбування покарання з випробуванням з іспитовим строком 1 рік. Іспитовий строк ще не закінчився, а хлопець вчиняє повторну крадіжку. І поки триває судове слідство вже по другому епізоді крадіжки, а юнак знаходиться на підписці про невиїзд, він іде на третій злочин. Перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння, через незачинене вікно проникає в житловий будинок, звідки таємно викрадає DVD плеєр. В той же день, разом з 25-річним знайомим, знову ж таки, в стані алкогольного сп’яніння, попередньо домовившись між собою, молодики натягнули на обличчя маски із прорізами для очей і проникнули в житловий будинок, де напали на жінку погрожуючи ножами, та застосували насильство. Внаслідок нападу потерпілій були спричинені тілесні ушкодження.

Наступного дня пригоди злочинців продовжувалися. Шляхом демонтажу вікна злодії намагалися проникнути у житловий будинок, однак були спіймані на гарячому власницею будинку, котра покликала на допомогу сусідів.

Таким букетом злочинів навіть дорослі злочинці не похваляться, а тут дев’ятикласник навіть “оком не повів”. За свої пригоди юнака вже точно посадять за грати, суд засудив його на на 4 роки 6 місяців позбавлення волі. Такий же строк дали його спільнику.

Людмила Залецька.

Прес-секретар апеляційного суду Тернопільської області.

Тернопільські фахівці виявили фінансові порушення у Комунальній установі Тернопільської обласної ради «Тернопільський обласний клінічний шкірно-венерологічний диспансер»

Вже навіть авторитетна інтелігенція України “лягла” під розкольника “Нашої України”