Допомога по вагітності та пологах податком не обкладається

Поділитися

 

Незважаючи на те, що виплата допомоги по вагітності та пологах виплачується за рахунок фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, нарахований на таку допомогу єдиний соціальний внесок сплачує роботодавець за рахунок власних коштів Варто мати на увазі, що розмір ставки ЄСВ – 33,2% – сплачується за рахунок роботодавця, а 2% – утримується з працівника.

Що стосується податкового законодавства, то відповідно до підпунтку 165.1.1 пункту 165.1 статті 165 Податкового кодексу України суми такої допомоги не входять до складу оподатковуваного доходу, а тому податок на доходи фізичних осіб з таких сум не утримується.

Оскільки, 1 липня 2013 року набув чинності Закон України від 14.05.2013 р. № 231-VII  «Про внесення змін до деяких законів України щодо призначення та індексації пенсії» відповідно до якого, суми допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами входять до бази нарахування єдиним соціальним внеском. Це означає, що період перебування у такій відпустці буде враховуватися до страхового стажу.

Детальніші роз’яснення з даного питання розміщені на веб-порталі Міндоходів України (minrd.gov.ua) та суб-сайті Міндоходів у Тернопільській області (trminrd.gov.ua), а також у центрі обслуговування платників податків Тернопільської об’єднаної ДПІ.

Інформаційно-комунікаційний відділ Тернопільської об’єднаної ДПІ

 ГУ Міндоходів у Тернопільській області

Визначення звичайної ціни: чекайте змін з вересня

Впевніться, що електронну звітність прийнято