Визначення звичайної ціни: чекайте змін з вересня

Поділитися

 

Платників податків очікують зміни у визначенні поняття «звичайна ціна». Це передбачено Законом України від 4 липня 2013 № 408-VII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо трансфертного ціноутворення», який набирає чинності з 1 вересня 2013 року.

Так, з вказаної дати звичайна ціна – це ціна товарів (робіт, послуг), визначена сторонами договору, якщо інше не встановлено Податковим кодексом України. Якщо не доведено зворотне, вважається, що така звичайна ціна відповідає рівню ринкових цін.

Разом з тим, у випадку, якщо ціни (націнки) на товари (роботи, послуги) підлягають державному регулюванню згідно із законодавством, звичайною вважається ціна, встановлена відповідно до правил такого регулювання. Це положення не поширюється на випадки, коли встановлюється мінімальна ціна продажу або індикативна ціна. У такому разі звичайна ціна операції визначається відповідно до статті 39 цього Кодексу, але не може бути меншою за мінімальну або індикативну ціну.

Якщо під час здійснення операції обов’язковим є проведення оцінки, вартість об’єкта оцінки є підставою для визначення звичайної ціни для цілей оподаткування за умови, що неможливо застосувати методи, зазначені у підпункті 39.3.1 пункту 39.3 статті 39 цього Кодексу.

Під час проведення аукціону (публічних торгів) звичайною вважається ціна, яка склалася за результатами такого аукціону (публічних торгів), обов’язковість проведення якого передбачено законом.

Якщо постачання товарів (робіт, послуг) здійснюється на підставі форвардного або ф’ючерсного контракту, звичайною ціною є ціна, яка відповідає рівню ринкових цін на момент укладення такого контракту.

Якщо продаж (відчуження) товарів, у тому числі майна, переданого у заставу позичальником з метою забезпечення вимог кредитора, здійснюється у примусовому порядку згідно із законодавством, звичайною ціною є ціна, сформована під час такого продажу.

Детальніші роз’яснення з даного питання розміщені на веб-порталі Міндоходів України (minrd.gov.ua) та суб-сайті Міндоходів у Тернопільській області (trminrd.gov.ua), а також у центрі обслуговування платників податків Тернопільської об’єднаної ДПІ.

Інформаційно-комунікаційний відділ Тернопільської об’єднаної ДПІ

 ГУ Міндоходів у Тернопільській області

Цієї осені Кремль може спровокувати розкол в Партії регіонів

Допомога по вагітності та пологах податком не обкладається