Іноземці у відрядженні: платити туристичний збір чи ні

Поділитися

 

Платниками туристичного збо­ру є громадяни України, іноземці, а також особи без громадянства, які прибувають на територію адміністративно-територіальної одиниці, на якій діє рішення сільської, селищної та міської ради про встановлення туристичного збору, та отримують (споживають) послуги з тимчасового проживання (ночівлі) із зобов’язанням залишити місце перебування в зазначений строк.

Головною особливістю справляння туристичного збору є те, що податкові агенти справляють його під час надання послуг, пов’язаних з тимчасовим проживан­ням (ночівлею), i зазначають суму сплаченого збору окремим рядком у рахунку (квитанції) на прожи­вання.

Згідно з пп. «б» пп. 268.2.2 ст.268 Податкового кодексу платниками турис­тичного збору, зокрема, не можуть бути особи, які прибули у відрядження.

Отже, іноземці, які прибувають у відрядження на терито­рію адміністративно-територіальної одиниці України, на якій діє рішення сільської, селищної та міської ради  про встановлення туристичного збору, та отримують послуги з тимчасового проживання, не є платниками цього збору. При цьому такі особи мають надати податковим агентам копії документів, що підтверджують їх перебування у відрядженні (запрошення сторони, що приймає i діяльність якої збігається з діяльністю підприємства, яке направляє у відрядження, укладений договір чи контракт, повідомлення про відрядження або інший документ, що засвідчує факт відрядження).

У разі якщо такі особи не надали відповідних документів, що засвідчують їx перебування у відрядженні, вони є платниками туристичного збору на загальних підставах.

 

Головне управління Міндоходіву Тернопільській області

Справжня сенсація у Тернополі!

Військові пожежники Тернополя несуть посильну вахту щодо вибухопожежобезпеки на складах з боєприпасами