Подання звітності в електронному вигляді: деталі

Поділитися

 

Після того, як платник надіслав звітність засобами телекомунікаційного зв’язку до органу Міндоходів України, він отримує першу та другу квитанції.   

Перша квитанція підтверджує передачу податкових документів в електронному вигляді до Міндоходів. Ця квитанція надсилається на електронну адресу платника, з якої було отримано податкову звітність. Якщо платник не отримав першу квитанцію, то податковий документ вважається неодержаним.

Друга квитанція підтверджує прийняття податкових документів платника до бази даних Міндоходів. У квитанції мають міститися:

– реквізити прийнятого податкового документа в електронній формі,

– відповідність податкового документа в електронній формі затвердженому формату (стандарту) електронного документа,

– результати перевірки електронних цифрових підписів (далі – ЕЦП),

– інформація про платника податків,

– дата та час приймання,

– реєстраційний номер,

– податковий період, за який подається податкова звітність,

– дані про відправника квитанції.

На цю квитанцію накладається електронний цифровий підпис органу Міндоходів, здійснюється її шифрування та надсилання платнику засобами телекомунікаційного зв’язку.

Обидві квитанції складаються у двох примірниках. Другі примірники першої та  другої квитанцій в електронному вигляді зберігаються в органі Міндоходів.

Нагадаємо, якщо податковий документ в електронному вигляді надійшов до органу  Міндоходів до 16 години, то протягом двох годин з моменту прийняття (неприйняття) платнику надсилається друга квитанція. У разі, якщо звітність надійшла до органу Міндоходів після 16 години, то друга квитанція надсилається платнику протягом перших двох годин наступного робочого дня.

Відповідна норма визначена р. ІІІ Інструкції з підготовки і подання податкових документів в електронному вигляді засобами телекомунікаційного зв’язку, затвердженої наказом ДПА України від 10.04.08 №23.

За матеріалами телефонного сеансу «гаряча» лінія

 начальника управління ІТ та обліку платників

 Тернопільської об’єднаної ДПІ ГУ Міндоходів у Тернопільській області

 Ірини Вятчанінової

 

Для „спрощенців” третьої групи терміни подання заяви не переносяться

Найчастіше по електронній цифровий підпис звертаються фізичні особи-підприємці