Тернопільська прокуратура про хабарників-чиновників

Поділитися

Прокурорами вжито заходи щодо звільнення з посад службовців органів влади, контролюючих та правоохоронних органів за вчинення корупційних правопорушень

Органами прокуратури області вживаються заходи щодо посилення протидії корупції у всіх сферах суспільного життя, забезпечення належного прокурорського нагляду за додержанням антикорупційного законодавства, усунення порушень закону та притягнення винних осіб до відповідальності

Зокрема, за наслідками вжитих прокурорами заходів у поточному році розпочато 55 кримінальних проваджень про корупційні кримінальні правопорушення, з них 32 – скеровано з обвинувальними актами до суду.

На даний час обвинувальні вироки судами винесено у 20 кримінальних провадженнях. Засуджених судами осіб позбавлено спеціальних звань, рангів, а також застосовано передбачене санкціями інкримінованих злочинів додаткове покарання у виді позбавлення права займати посади, пов’язані із виконанням організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарських функцій.

Загалом, серед притягнутих до кримінальної відповідальності – 5 правоохоронців, 2 працівники державної виконавчої служби, у тому числі – начальник районного відділу ДВС, начальник відділу митниці, керівник відділу реєстраційної служби органу юстиції, заступник керівника відділу районної ради, три керівники органів місцевого самоврядування, посадові особи юридичних осіб публічного права.

Також особливу увагу прокурорами приділено на викриття фактів корупції у соціальних сферах.

Зокрема, виявлено злочини у таких сферах: бюджетній – 10, земельних відносин – 6, освіти – 5, охорони довкілля – 4, охорони здоров’я – 3, агропромислового та паливно-енергетичного комплексу – по 2 злочини.

Окрім того, прокурорами посилено протидію адміністративно-караній корупції. Правоохоронцями складено 51 протокол про адміністративні корупційні правопорушення, у тому числі 28 – прокурорами. За результатами їх судового розгляду до відповідальності притягнуто 43 особи, серед яких – 6

державних службовців, 7 працівників контролюючих та правоохоронних органів, 8 посадових місцевого самоврядування, 16 депутатів місцевих рад.

З метою запобігання корупційним проявам, прокурорами внесено 64 документи реагування, за результатами розгляду яких до відповідальності притягнуто 40 осіб.

Органами прокуратури також вживаються заходи щодо звільнення осіб, притягнутих до відповідальності за корупційні правопорушення. Так, у поточному році із займаних посад вже звільнено 20 посадовців.

Для прикладу, звільнено із займаної посади посадовця одного з управлінь ОДА, якого судом визнано винним за те, що він займався іншою оплачуваною діяльністю в порушення встановлених законодавством вимог щодо сумісництва.

Запобігання та протидія корупції залишається одним з пріоритетних напрямів діяльності органів прокуратури, а тому стан цієї роботи перебуває на постійному контролі прокуратури області.

Прес-служба прокуратури Тернопільської області

На Збаражчині два дитячі майданчики, які за документами збудовано за бюджетні кошти, насправді – відсутні

Ринки сільськогосподарської продукції мають позеленішати