“Доступне житло” на Тернопільщині можна отримати на підставі … Житлового кодексу Української РСР

Поділитися

Як повідомляє сайт Тернопільської облдержадміністрації, з метою забезпечення реалізації соціальної ініціативи Президента України постановою Кабінету Міністрів України від 20.02.2013 № 121 знято часові обмеження щодо визначення нормативної площі житла для розрахунку часткової компенсації за іпотечними кредитами. Таким чином, продовжено дію Порядку здешевлення вартості іпотечних кредитів для забезпечення доступним житлом громадян, які потребують поліпшення житлових умов, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25.04.2012 № 343.

Програма реалізується шляхом відшкодування державою частини процентів за кредитами, отриманими громадянами в банках на придбання квартири, будинку або майнових прав на них.

Термін кредитування та часткової компенсації – до 15 років з моменту укладення договору. Процентна ставка – не більше 16% річних, з яких громадянин сплачує 3%, решта компенсує держава. Обов’язковий власний внесок позичальника визначається внутрішніми правилами банків, але не перевищує 25 % вартості житла.

Щомісячний платіж за кредитним договором не повинен перевищувати 50 відсотків сукупного середньомісячного доходу сім’ї. При цьому сума, що залишається після здійснення всіх щомісячних розрахунків за кредитним договором, повинна бути не меншою одного прожиткового мінімуму на позичальника та кожного члена його сім’ї, на якого розраховувалася часткова компенсація процентів.

Нормативна площа житла визначається виходячи з розрахунку 40 кв. метрів загальної площі на одинокого громадянина чи сім’ю з двох осіб та 18 кв. метрів на кожного наступного члена сім’ї, але не більш як 76 кв. метрів, а для індивідуальних житлових будинків – не більш як 94 кв. метрів.

Вартість загальної площі житла, що перевищує нормативну площу та/або розрахункову вартість, сплачується позичальником відповідно до умов договору про придбання житла за рахунок власних коштів без нарахування часткової компенсації процентів.

Програмою здешевлення вартості іпотечних кредитів можуть скористатись громадяни, які у встановленому законодавством порядку визнані такими, що потребують поліпшення житлових умов, а саме:

– які на підставі статті 34 Житлового кодексу Української РСР перебувають на квартирному обліку;

– які забезпечені за місцем проживання, зареєстрованим в установленому порядку, житловою площею, що не перевищує 9 кв. метрів на одного члена сім’ї, або проживають (зареєстровані в установленому порядку) у гуртожитку, що підтверджується довідкою про склад сім’ї, виданою за місцем проживання, повідомляє сайт облдержадміністрації.

СБУ затримала працівника Державної виконавчої служби одного з районів Тернопільської області

Хто у Тернополі може будувати дешеве житло?