Мало хто знає, що 11 вересня в Нью-Йорку, рятуючи людей, героїчно загинув українець Іван Скала

Поділитися

Іван (Джон) Скала, офіцер портової поліції, парамедик. Член Спілки Української Молоді з осередку імені Мирона Тарнавського, 31 рік.

Він був одним з багатьох копів, які прибули до WTC для допомоги людям у південній вежі. Свою роботу він виконував до кінця. За самопожертву був нагороджений СУМівським Залізним Хрестом Заслуги – “За рятування життя людини з наражанням на небезпеку власного життя”. Крім того, задовго до подій 9/11, він був двічі нагороджений Медаллю за заслуги за зразкові дії поліцейського і був членом New Jersey Honor Legion – організації, до якої належать лише ті, хто здійснив героїчний вчинок, повідомляє uainfo.org

В газеті “The Record” товариш і колега Івана Скали офіцер Роберт Ґреф розповів, що був на місці події разом з Іваном, коли той добровільно зголосився увійти в будівлю WTC. “Я, – згадує Роберт, – допоміг йому одягнути повітряний балон і підтягнув ремінь. Останнє, що я зробив, це поплескав його по щоці і попросив бути обережним. Я не сумнівався, що побачу його знову”.

Іван увійшов у будівлю, щоб допомогти людям, які потрапили у вогняну пастку. У наступні хвилини, коли місце удару літака перетворилось на пекло та коли будівля почала валитись, він працював усередині цього будинку. Приблизно через годину, о 10.05, південна вежа впала, накриваючи уламками навколишні вулиці і менші будинки. І хоч багато працівників портової поліції встигли залишити небезпечну зону перед катастрофою, Іван не пішов, а до останнього залишався рятувати людей…

За добру вдачу друзі дали йому псевдо “Ясь”, яке невідомі “генії” американського народу переклали “Яша”. Дуже прикро, що на весь український сегмент інтернету є тільки 2 згадки про нього: в СУМівській енциклопедії і на сайті газети “Волинь”(?!). А з англомовних джерел жодне не каже, що він був українцем. Деякі взагалі пишуть, що він був пожежником.

Наведу уривок зі статті:

Через кілька днів після катастрофи друзі і родина зібралися в Українській католицькій церкві Святого Миколая, щоб помолитися за Івана та інших людей, які опинилися під уламками Міжнародного центру торгівлі. Під час тригодинної відправи в церкві, в яку не могли поміститись усі бажаючі, не було жодної пари сухих очей…

Після служби Божої офіційні представники державної та місцевої влади, серед яких були представники міського голови Джуліані, сенату та губернатора штату Нью-Йорк, друзі та члени родини у своїх виступах згадували Івана і те, як він любив життя. За словами його брата Михайла, який працює слідчим у відділку шерифа графства Пассейк, Ясь (так його звали найближчі друзі та родичі) “мав хоробрість лева і лагідне серце ягняти”. “Ясь був дуже відданим і жертовним, – не може стримати сліз Оля Фіґоль, колишня голова осередку СУМ в Пассейку, коли говорить про свого товариша дитинства. – Працюючи на двох роботах, він завжди старався допомогти чим міг і кому міг. Він завжди зголошувався допомагати СУМові та українській громаді. Допомагав із медичним забезпеченням та охороною, коли наші діти навесні їхали на зліт в Елленвіл та в Українському центрі в Пассейку. Він був чудовим другом усім. Ми всі молимося, щоб з ним все було добре.” 

Після панахиди на честь загиблого героя пролунав салют з 21 рушниці, за яким відбулася церемонія складання прапора. Американський прапор та Іванів значок поліцейського (номер 1639) передали його матері, пані Славці Скалі, а його брат дістав Іванів кашкет офіцера портової поліції.

Потім кількасот рідних та друзів зібралися на поминки. Всі присутні могли згадати щиру усмішку Івана, переглянувши слайди та відео з його життя. Коли показ закінчився, всі встали і довгою овацією та невгасаючими оплесками попрощалися з другом та героєм. 

“Немає більшої любові, коли хто покладе життя своє за друзів своїх”.

Спочивай з миром.

george-patton

Відомим тернополянам почали підкидати фальшиву “Українську правду”

***

У Тернополі затопило бізнес-імперію мера (відео)

***

Герой України почав розколювати опозицію

***

Юлія Тимошенко привітала Януковича

***

Мало хто знає, що 11 вересня в Нью-Йорку, рятуючи людей, героїчно загинув українець Іван Скала

Юлія Тимошенко привітала Януковича

Чи вірите ви, що даїшник на Тернопільщині може хотіти допомогти водію? (опитування)